10-14 yaş arası çocukların rekreatif etkinliklere karşı metaforik algıları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between metaphorical perceptions of 10-14 years old children towards recreational activities and their anxiety levels
- Tez No: 880799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon Metaforik Algı, Kaygı Düzeyi, Recreation, Metaphorical Perception, Anxiety Level
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Araştırma 10-14 yaş arası çocukların rekreatif etkinliklere karşı metaforik algıları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir amaçlamaktadır. Katılımcıların ortalama yaşları 12.139'dur. En fazla katılımcı 13 yaş grubundadır (%25.743), en az katılımcı ise 11 yaş grubundadır (%14.851). Araştırmanın evreni Kilis ili sınırları içinde eğitim gören ilköğretim öğrencileri olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı MEB'e bağlı Kilis ili merkez ilköğretim okullarında öğrenim gören 10-14 yaş arası 202 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki ana ölçek kullanılmıştır: Araştırmada nitel analiz yöntemlerinden betimsel ve içerik analiz yöntemlerinden Metaforik Algı Ölçeği (MAÖ) ve Çocuklarda Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği (ÇADİ), Çocukların kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılan standart bir ölçektir. Bu ölçek, çocukların farklı durumlar karşısında yaşadıkları kaygı düzeylerini ölçmeye yöneliktir. Verilerin analizinde SPSS 24 paket programı ile Anksiyete Duyarlığı Ölçeği, tutarlılık (Cronbach's α) Normallik (Shapiro-Wilk) ve Varyansların Homojenlik Testi (Levene's) ve yaş grupları ve anksiyete duyarlılığına ilişkin tek yönlü varyans (ANOVA) testi uygulanmıştır. Veriler neticesinde; maddeleri arasında farklı düzeylerde anksiyete göstergeleri bulunmaktadır. Özellikle“Duygularımı kontrol altında tutmaya dikkat ederim”(X=2.683),“Korktuğumu başkaları fark etsin istemem”(X=2.658), ve“Kendimi huzursuz hissetmek beni korkutur”(X=2.579) maddeleri yüksek ortalamalara sahip olduğu görülmektedir. Katılımcıların çoğunluğu çeşitli anksiyete ifadeleri için“bana çok uygun”cevabını vermiştir (%54.9 ila %74.7 arası). Anksiyete düzeylerinin detaylı bir şekilde değerlendirildiği bu tablo, belirli endişe ve kaygı belirtilerinin yaygınlığını göstermektedir. Yaş grupları arasında anksiyete düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (ANOVA, p>0.05). Sporun çocuklar için eğlence, mutluluk, başarı ve sosyal etkileşim gibi pozitif metaforlar oluşturduğu görülmüştür. Yaşa göre anksiyete düzeylerinin benzer olduğunu göstermektedir Çocukların sporu farklı motivasyonlarla algıladıkları ve bu algının yaş gruplarına göre değiştiği belirlenmiştir. Sporun çocuklar için önemli bir olumlu etkinlik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the relationship between the metaphorical perceptions of children aged 10-14 towards recreational activities and their anxiety levels. The average age of the participants is 12.139. The highest number of participants was in the age group of 13 (25.743%) and the lowest number of participants was in the age group of 11 (14.851%). The population of the study was determined as primary school students studying in Kilis province. The sample of the study consisted of 202 students between the ages of 10-14 studying in the central primary schools of Kilis province affiliated to the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year. Two main scales were used as data collection tools in the study: Metaphorical Perception Scale (MPS), which is one of the descriptive and content analysis methods from qualitative analysis methods, and Anxiety Sensitivity Scale in Children (ASC), which is a standard scale used to determine children's anxiety levels. This scale is intended to measure the anxiety levels of children in different situations. In the analysis of the data, the Anxiety Sensitivity Scale, consistency (Cronbach's α) Normality (Shapiro-Wilk) and Homogeneity of Variances Test (Levene's) and one-way variance (ANOVA) test for age groups and anxiety sensitivity were applied with SPSS 24 package programme. As a result of the data; there are anxiety indicators at different levels among the items. Especially the items 'I pay attention to keep my emotions under control' (X=2.683), 'I do not want others to realise that I am afraid' (X=2.658), and 'Feeling uneasy scares me' (X=2.579) have high averages. The majority of the participants answered 'very suitable for me' for various anxiety expressions (between 54.9% and 74.7%). This table, in which anxiety levels are analysed in detail, shows the prevalence of certain symptoms of worry and anxiety. There was no statistically significant difference in anxiety levels between age groups (ANOVA, p>0.05). It was observed that sport created positive metaphors such as fun, happiness, success and social interaction for children. It was determined that children perceive sport with different motivations and this perception varies according to age groups. It shows that sport is an important positive activity for children.