Doğu Akdeniz akarsu havzalarında frekans analiz yöntemleri ile ölçümü olmayan alt havzalar için sediment taşınım tahminleri üzerine bir araştırma
A Research on estimations of sediment transport for ungauged subwatersheds by using frequency analysis methods in the East Mediterranean watersheds
- Tez No: 88084
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM TÜLÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hidrolojide Tahmin, Sediment Tahmini, Debi Tahmini, Havza Karakteristikleri, Doğu Akdeniz Bölgesi, Hydrology Forecasting, Sediment Estimation, Flow Estimation, Watershed Characteristics, East Mediterranean Region
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye akarsulannda sediment ölçüm istasyonlarının ve gözlemlerinin yeterli olmaması nedeniyle, taşınan sediment miktarları kesin olarak bilinmemekte, ancak amprik olarak tahmin edilmeye çalışılmaktadır Bu çalışma ile; sediment ölçümü olmayan alt akarsu havzaları için, genel sediment tahmin denklemi ve olasılıklı debi- alan-sediment grafiklerinin hazırlanmasını amaçlamaktadır. Çalışma alam olarak Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alan havzalar seçilmiş (17-Müteferrik Doğu Akdeniz Suları, 18-Seyhan Havzası, 19-Hatay Sulan, 20-Ceyhan Havzası) ve 16 istasyonda gözlenen sediment ve debi değerlerinin istatistiksel kullanılabilirlikleri incelenmiş ve buna bağlı olarak bölgesel sediment ve debi frekans analizleri hazırlanmış, Doğu Akdeniz Bölgesi için, bölgesel bazda 2.33 yıl yinelenmeli sediment tahmin denklemi ve bölgede ölçümü olmayan alt akarsu havzaları için genel sediment tahmin denklemi ile olasılıklı debi- alan-sediment (ODAS) grafikleri geliştirilmiştir. Sonuç olarak çalışma alanında ölçümü olmayan alt havzalarda sediment tahmini için en uygun yöntemin bölgesel sediment frekans analizi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Actual amount of sediment transport through streamflows is not known because of the lack of sediment measurement stations and insufficient observation periods in Turkey. However, sediment transportation in streamflows is predicted empricalh/. For this reason, in this study, statistical suitability of sediment and flow data observed at the 16 stations for the watersheds in the East Mediterranean Region (17-East Mediterranean streamflows, 18-Seyhan watershed, 19-Hatay streamflows, 20-Ceyhan watershed) were examined, then regional sediment and flow frequency analysis were prepared. Sediment prediction equation with 2.33 recurrence interval was developed at regional level for East Mediterranean Region. A general sediment prediction equation and flow-area-sediment with probability were developed for subwatersheds in the region. As a result, in the research area, regional sediment frequency analysis was found to be the best method for predicting sediment in ungauged watersheds by comparing methods.