Doğu Anadolu su havzası rehabilitasyon projesi özelinde havza yönetiminin incelenmesi
Investigation of watershed management in the respect of eastren Anatolia watershed rehabilitaion project
  1. Tez No: 88083
  2. Yazar: VEDAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZBEK, PROF. DR. TÜRKER ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Havza, Havza Planlama, Bütünsel Havza Yönetimi, Halkın Katılımı, Watershed, Watershed Planing, Integrated Watershed Management, Participation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi Özelinde Havza Yönetiminin incelenmesi VF.DAT YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ l-EN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLlM DALI Danışman : Prof.Dr.l Ulseyin ÖZBEK Yıl: 1999, Sayfa: 94 Jüri : Prof.Dr.Türker ALTAN (II.DANIŞMAN) : Prof.Dr.Suat ŞENGÜL (ÜYE) : Prof.Dr.Zülküf KAYA (YEDEK ÜYE) : Prof.Dr.Ural DİNÇ (YEDEK ÜYE) Bu çalışmayla öncelikle havza yönetiminin amaçları, ilkeleri ve uygulama yöntemlerinin neler olduğu araştırılmış, dünyada uygulanan projeler incelenerek başarılı yönleri tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde. Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi ele alınarak, bugüne kadar yapılanlar incelenmiştir. Bu amaçla bir anket formu hazırlanarak, arazi çalışmaları içerisinde seçilen kişilere uygulanmıştır. Elde edilen bilgiler değerlendirilerek Proje'nin varsa, olumsuz yönleri belirlenmiş ve bu doğrultuda öneriler geliştirilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, havza yönetimi çalışmalarının bütünsellik anlayışı içerisinde uygulanması gerektiği ortaya konmuştur. Bu nedenle de kurumsal ve de yasal altyapı şartları uygun olmadığı koşullarda çalışmaya küçük ölçekte başlanarak, buradan çıkarılan değerlendirmeler ışığında çalışma alanı uygun havza yönetimi anlayışını da dikkate alarak geniş tutulabilmelidir. Ne yazık ki Proje' de bu göz ardı edilmiş, çok geniş bir çalışma alanı seçilmiştir. Bununla beraber havza yönetimi çalışmaları öncesinde gerçekleştirilmesi gerekli yasal ve kurumsal düzenlemeler Proje öncesinde başlatılamamıştır. Havza yönetimi çalışmalarının temel unsurlarından biri olan halkın katılımının sağlanması, Proje başlangıcında çok sağlıklı bir şekilde uygulanmasa da, Proje'nin ilerleyen aşamalarında bu unsur dikkate alınmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc TMESIS Investigation of Watershed Management in the Respect of Eastern Anatolia Watershed Rehabilitation Project VEDAT YILMAZ DEPARTMENT OF SOIL INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Hüseyin ÖZBEK Year: 1 999. Pages: 94 Jury : Prof.Dr.Tiirker ALTAN (Il.Supervisor) : Prof.Dr.Suat ŞENGÜL (Member) : Prof.Dr.Zülküf KAYA (Vice Member) : Prof.Dr.Ural DİNÇ (Vice Member) First of all in this research; the purposes, principles and implementations of watershed management was searched and successful aspects of some projects was proved by investigating applied projects in the world. In the second part of the research. Eastern Anatolia Watershed Rehabilitation Project was investigated and applied activities was investigated. In the research phase, an interview was arranged and it was interviewed with selected persons in the land surveys. After all documents was evaluated, new suggestions were offered if there was determined any negative aspects of the Project. In the light of the study the following remarks was determined; institutional infrastructure was not improved, the Project area is so large in spite of existing possibilities are so low, participation process needs sensitiveness because the fundamental principal of the Project is to involve the local population as the active participants in the Project.