Ortaöğretim branş öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliğine yönelik eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining the training needs of secondary education branch teachers for effective student guidance
- Tez No: 880849
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf rehber öğretmeni, etkili öğrenci rehberliği, ortaöğretim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim branş öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliğine yönelik ihtiyaçlarına ilişkin ortaöğretim branş öğretmenleri, ortaöğretim öğrencileri ve rehber öğretmenlerin görüşleri; öğretmenler için yaş, cinsiyet, kıdem, eğitim düzeyi, branş, çalıştıkları okul türü ve öğrenciler için cinsiyet, sınıf seviyesi, okul türü değişkenlerine göre incelenmiştir. Çalışma İstanbul'daki farklı ortaöğretim kurumlarında görev alan 397 branş öğretmeni, 402 öğrenci ve 19 rehber öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Ortaöğretim Branş Öğretmenlerinin Etkili Öğrenci Rehberliğine Yönelik Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi Öğretmen Ölçeği, Ortaöğretim Branş Öğretmenlerinin Etkili Öğrenci Rehberliğine Yönelik Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi Öğrenci Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan iki adet açık uçlu soru kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 programı ve içerik analizi yöntemi uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen görüşlerine göre ortaöğretim branş öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliğine yönelik yeterlilik algılarının yüksek olduğu ve eğitim ihtiyaçlarının olmadığı ayrıca öğretmen görüşlerinin yaş, cinsiyet, kıdem, eğitim düzeyi, branş ve çalıştıkları okul türü değişkenlerine göre farklılık göstermediği; öğrenci görüşlerine göre ortaöğretim branş öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliğine yönelik yeterliliklerinin ortalama düzeyde olduğu ve eğitime ihtiyaçlarının olduğu ayrıca öğrenci görüşlerinin cinsiyet ve okul türüne göre farklılaşmazken sınıf seviyesine göre incelendiğinde 10. sınıf öğrencilerinin 9. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerine göre, 11. sınıf öğrencilerinin 12. sınıf öğrencilerine göre daha olumlu görüşe sahip olduğu; ortaöğretim branş öğretmenlerinin, etkili öğrenci rehberliğine yönelik eğitim ihtiyaçlarına ilişkin görüşlerinin; ortaöğretim öğrencilerinin, öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliği yetkinliklerine ilişkin görüşlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı; rehber öğretmen görüşlerine göre sınıf rehber öğretmenlerinin etkili öğrenci rehberliği sağlayabilmeleri için sahip olmaları gereken yetkinliklerin ve almaları gereken eğitimlerin etkili iletişim, ergenlik dönemi özellikleri ve okul örgütünde öğretmenlerin kendi görev ve sorumlulukları konularında paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili alanyazında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of secondary school branch teachers, secondary school students and counselors regarding the needs of secondary education branch teachers for effective student guidance; It was examined according to the variables of age, gender, seniority, education level, branch, school type for teachers and gender, class level and school type for students. The study was carried out with the participation of 397 branch teachers, 402 students and 19 counselors working in different secondary education institutions in Istanbul. As measurement tools, the Teacher Scale for Determining the Educational Needs of Secondary Education Branch Teachers for Effective Student Guidance, the Student Scale for Determining the Educational Needs of Secondary Education Branch Teachers for Effective Student Guidance, and two open-ended questions prepared by the researcher were used. The collected data were analyzed using SPSS 25 program and content analysis method. As a result of the research, according to teachers' opinions, secondary school branch teachers' perception of their own competence in effective student guidance is high and they do not need training, and teachers' opinions do not differ according to age, gender, seniority, education level, branch and school type variables; according to student opinions, the competence perceptions of secondary education branch teachers towards effective student guidance are at an average level and they need training, and while student opinions do not differ according to gender and school type, when examined by grade level, 10th grade students had more positive opinions as compared to 9th grade and 12th grade students, 11th grade students had more positiveopinions as compared to 12th grade students; opinions of secondary school branch teachers regarding the educational needs for effective student guidance; secondary school students differ significantly according to their teachers' views on effective student guidance competencies; according to the opinions of guidance counselors, it has been determined that the competencies that classroom counselors must have and the training they must receive in order to provide effective student guidance are parallel to effective communication, characteristics of adolescence, and teachers' own duties and responsibilities in the school organization. The findings were discussed in the relevant literature and suggestions were made for future research.