Güney Avrupa refah rejiminde yaşlılara yönelik sosyal politikalar
Social policies for elderly in the Southern European welfare regime
  1. Tez No: 880850
  2. Yazar: ORHAN ÇAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Avrupa Refah Devleti, Yaşlılık, Sosyal Politikalar, Southern European Welfare State, Aging, Social Policies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
XX. yüzyılda yaşanan iki büyük dünya savaşı, dünya nüfusunun demografik yapısını büyük ölçüde etkilemiştir. Genç nüfusun azalmasıyla birlikte gelişmiş ülkeler başta olmak üzere doğum oranlarında düşüşler meydana gelmiştir. Bu durum dünya nüfusunun demografik yapısında büyük değişikliklere sebep olmuştur. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte ülkeler daha çok yaşlı merkezli sosyal politikalara yönelmişlerdir. Yaşlılara yönelik oluşturulan sosyal politikalarda demografik, ekonomik ve sosyal faktörler, aile yapısında meydana gelen değişimler, sosyal devlet ilkesi ve insanî sebepler etkili olmuştur. Bu çalışmada amaç; en hızlı yaşlanan nüfusa sahip ülkeler arasında yer alan Güney Avrupa refah ülkelerinden İspanya, Yunanistan, İtalya ve daha sonradan bu kategoriye dahil edilen Türkiye'de yaşlılara yönelik yapılan sosyal politikaları incelemektir. Çalışma literatür taramasıyla yaşlılara yönelik sosyal politikalar; emeklilik sistemleri, sosyal yardımlar ve yaşlı bakım hizmetleri üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The demographic structure of the world has been significantly influenced by the two major world wars that occurred in the 20th century. Developed countries, in particular, experienced a decline in birth rates, accompanied by a decrease in the young population. This phenomenon led to substantial changes in demographic structures. As the population aged, countries shifted towards more elderly-focused social policies. The formulation of social policies for the elderly was influenced by demographic, economic, and social factors, changes in family structures, the principle of the welfare state, and humanitarian reasons. Southern European welfare states, including Spain, Greece, Italy, and later included in this category, Turkey, are examples of regions where these changes are observed. This study aims to examine the social policies implemented for the elderly in Southern European welfare countries, which are among the fastest-aging populations. The study conducts a literature review on social policies for the elderly, focusing on retirement systems, social assistance, and elderly care services.