365 Gün Öykü Serisi'nin söz varlığının, okunabilirlik düzeyinin ve 2024 okul öncesi eğitim programına uygunluğunun incelenmesi
Investigation of the vocabulary readability level and suitability of the 365 Days Story Series for the 2024 preschool education program
- Tez No: 880869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: söz varlığı, okul öncesi eğitim, sözcük türleri, vocabulary, preschool education, word types
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış, bakanlığa bağlı okul öncesi eğitim veren sınıflarda aktif olarak kullanılan 365 Gün Öykü Serisi'nden amaca uygun şekilde seçilen hikâye kitaplarının söz varlığının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, ilgili kitaplarda kullanılan sözcük türleri, söz varlığı unsurları ve hikâyelerin 2024 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan kazanımlarla ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada söz varlığı unsurları atasözleri, deyimler, ikilemeler, kalıp sözler olarak sınıflandırılmıştır. Hikâyeler ayrıntılı olarak incelenmiş ve söz varlığı unsurlarına ne derece yer verildiği saptanmıştır. Sözcük türleri isim, sıfat, fiil, edat, bağlaç, zamir, zarf olarak sınıflandırılmıştır. Bunlara ek olarak okunabilirlik incelemesi yapılmış ve analiz edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu kısımda“Ateşman Okunabilirlik Formülü”kullanılmıştır. Araştırmada, elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiş ve kitapların içerikleri, yaş grubuna uygunlukları, 2024 Okul Öncesi Programı ile bağlantısı, barındırdığı söz varlığı unsurları ve sözcük türlerinin sıklığı ile çeşitliliği değerlendirilmiştir. Bulgular: Serideki hikâyelerin gelişim alanlarına yönelik kazanım ve göstergeler ile örtüştüğü, okunabilirlik incelemesinde incelenen hikâyelerin büyük çoğunluğunun okunabilirlik düzeyinin yüksek olduğu, söz varlığı unsurlarına sınırlı sayıda yer verildiği ve sözcük türlerinin çeşitlilik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, dil öğretim materyali olarak kullanılabilecek olan çocuk kitaplarının seçiminde ve gelecekte çocuk edebiyatı alanında yayımlanacak eserlerin geliştirilmesine katkı saplayacak bulgular barındırmaktadır. Yanı sıra araştırmanın okul öncesi eğitim programları ile örtüşen kitapların hazırlanması ve mevcut olan kitapların değerlendirilmesi konusunda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to examine the vocabulary of story books appropriately selected from the 365 Days Story Series, published by the Ministry of National Education and actively used in pre-school education classes affiliated with the ministry. Method: The relationship of the word types, vocabulary elements and stories used in the books with the achievements in the 2024 Preschool Education Program was investigated. In the study, vocabulary elements were classified as proverbs, idioms, reduplications and formulaic expressions. The stories were examined in detail and the extent to which vocabulary elements were included was determined. Word types were classified as nouns, adjectives, verbs, prepositions, conjunctions, pronouns and adverbs. In addition, a readability review was conducted and the analyzed data were evaluated. In this section,“Ateşman Readability Formula”is used. In the research, the data obtained were analyzed with the content analysis method and the contents of the books, their suitability for the age group, their connection with the 2024 Preschool Program, the vocabulary elements they contain and the frequency and diversity of word types were evaluated. Findings: It has been determined that the stories in the series overlap with the achievements and indicators of development areas, that the majority of the stories examined in the readability analysis have a high level of readability, that vocabulary elements are included in a limited number and that word types vary. Conclusions: This study contains findings that will contribute to the selection of children's books that can be used as language teaching materials and to the development of works to be published in the field of children's literature in the future. In addition, it is thought that the research will guide the preparation of books that match pre-school education programs and the evaluation of existing boks.