Resimli öykü kitaplarında benlik eğilimleri: 365 Gün Öykü serisi örneği
Self tendencies in illustrated storybooks: The case of the 365-Day Story Series
- Tez No: 995709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÜNLÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Resimli Öykü Kitapları, Benlik Eğilimleri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, EarlyChildhoodEducation, Picture Storybooks, Self-RelatedTendencies, Turkey Century Maarif Model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 365 Gün Öykü serisinde yer alan kitapların, resimleme ve içerik özellikleri ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde tanımlanan benlik eğilimlerine (merak, bağımsızlık, azim ve kararlılık, özgüven, özyeterlilik) yer verme durumu, incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, seride yer alan kitapların çocuklar için nitelikli öykü kitapları özelliklerini değerlendirmek ve benlik eğilimlerinin metinlerdeki temsil düzeyini ortaya koymaktır. Araştırmada, 365 gün öykü serisinde yer alan toplam 34 kitap Resimli Kitapları Değerlendirme Ölçeği ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Resimli Kitaplarda Benlik Eğilimleri Kontrol Listesi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre kitapların çoğunun dil, içerik ve resimleme özellikleri açısından nitelikli öykü kitapları kriterlerine uygun olduğunu; ancak estetik değer taşıyan resimlerin kullanımının sınırlı olduğu görülmüştür. Kitaplarda benlik eğilimleri açısından en fazla merak eğilimini yer verildiği diğer eğilimlere ise (bağımsızlık, azim ve kararlılık, özgüven ve özyeterlilik) sınırlı düzeyde yer verildiği görülmüştür. Genel olarak, 365 Gün Öykü serisinin çocuklara yönelik nitelikli içerik sunma amacına büyük ölçüde hizmet ettiği, ancak eğilimlerin dengeli biçimde ele alınması noktasında sınırlı kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the extent to which the books in the 365 Days of Stories series published by the Ministry of National Education incorporate the self-concept tendencies (curiosity, independence, determination and perseverance, self-confidence, self-efficacy) defined in the Turkey Century Education Model, in terms of their illustrations and content features. The main objective of the study is to evaluate the books in the series in terms of their characteristics as quality storybooks for children and to reveal the level of representation of self-concept tendencies in the texts. In the study, a total of 34 books in the 365 Days Story Series were examined using the Picture Book Evaluation Scale and the Self-Concept Traits Checklist in Picture Books developed by the researchers. According to the findings of the study, most of the books were found to meet the criteria for quality storybooks in terms of language, content, and illustration; however, the use of aesthetically valuable illustrations was found to be limited. In terms of self-tendencies in the books, curiosity was given the most attention, while other tendencies (independence, determination and perseverance, self-confidence and self-efficacy) were given limited attention. Overall, it was concluded that the 365 Days of Stories series largely serves its purpose of providing quality content for children, but falls short in terms of balanced coverage of tendencies.