Doğu Akdeniz Bölgesi turunçgillerinde mevcut penicillium digitatum sacc. ve P. italicum wehm. izotlarının fungusitlere karşı direnç durumlarının belirlenmesi ve bu patojenlere karşı çeşitli bitki ekstraktları ve
Determination of fungicide resistance of penicillium digitatum sacc. and P. italicum wehm. isolates from citrus fruits in east mediterranean region and effects of some plant extracts and oils on these pathogens
- Tez No: 88087
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fungisit dayanıklılığı, turunçgil meyvesi, yeşil ve mavi küf, bitki ekstrakü ve yağı, Fungicide resistance, green and blue mould, citrus fruit, plant extract and oil II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ TURUNÇGİLLERİNDE MEVCUT PeniciUium digitatum Sacc. ve P. îtalicum Wehm. İZOLATLARININ FUNGİS1TLERE KARŞI DİRENÇ DURUMLARININ BELİRLENMESİ VE BU PATOJENLERE KARŞI ÇEŞİTLİ BİTKİ EKSTRAKTLARI VE YAĞLARIN ETKİNLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI SERAP TOKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABÎLİM DALI Danışmanı : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yıl: 1998, Sayfa: 74 Jüri : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Doç. Dr. Ali ERKILIÇ Bu çalışmada, turunçgil meyvelerinin hasat, taşıma, paketleme, depolama ve pazarlama dönemlerinde bozulmalarına neden olan Penicillîum digitatum ve P. italicum'xm Bölgemizde kullanılan, benomyl, TBZ ve imazalil fungisitlerme karşı direnç kazanıp kazanmadıklarının belirlenmesi ile mücadele için bu fungjsitlere bir alternatif olarak bazı bitki ekstraktlan ve yağların kullanılabilme olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Turunçgil paketleme evleri atmosferinden yapılan izolasyonlarda elde edilen Pemcilliumspp.'un % 44.6' sımn P. digitatum ve % 55. 4* nün de P. italicum olduğu saptanmıştır. Turunçgil paketleme evlerinden, paketleme evleri atmosferinden, turunçgil bahçelerinden ve semt pazarından toplanmış 42 P. digitatum ve P. italicum izolatlanndan % 41.8'nin benomyl, TBZ ve hnazalil'e direnç kazandıkları bulunmuştur. Direnç kazanmış P. digitatum ve P. italicum izolatlarınm ortalama ED50 değerleri sırasıyle benomyl için 31.1- 22.2 ppm, TBZ için 14.7 - 35.8 ppm ve imazalil içüı ise 1.2-1.4 ppm olduğu belirlenmiştir. P. digitatum ve P. italicum'xm. direnç kazanmış izolatlan duyarlı izolatlara göre mandarin, portakal ve greyfurt meyvelerine daha patojenik olduğu saptanmıştır. Bitki ekstraktlarmdan sarımsak ekstrakü P. italicum'xm. lezyon gelişimini % 35.7 oranında azaltarak en yüksek etkiyi göstermiştir. Bu çalışmada kullanılan bitki ekstraktlan, etmenin sporulasyonu üzerine bir etkisi olmamıştır. Bitkisel yağlar içerisinde P. italicum'xm lezyon gelişimi ve sporulasyonu üzerine en fazla etkiyi sırasıyla %89.8 ve %100 oram ile soya yağı göstermiştir. Diğer bitkisel yağlar P. digitatum' xm gerek lezyon gelişimi gerekse sporulasyonu üzerine etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF FUNGICIDE RESISTANCE OF Penicillium digitatwn Sacc. AND P italicum Webm ISOLATES FROM CITRUS FRUITS IN EAST MEDITERRANEAN REGION AND EFFECTS OF SOME PLANT EXTRACTS AND OILS ON THESE PATHOGENS SERAP TOKER DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mehmet BÎÇtCÎ Year 1998, Page: 74 Jury : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Doç. Dr. Ali ERKILIÇ Goal of this study was to investigate whether or not isolates of Penicillium digitatum and P. italicum, which cause decays on citrus fruits during harvesting, transportation, packing, storage and marketing, developed resistance to fungicides, benomyl, TBZ and ünazalil, which are intensively used in our region, and also to study alternative control methods such as using plant extracts and oils against the moulds. When Penicillium spp. were isolated from packing house air, 44.6 % of was P. digitatum, while 55.4 % was P. italicum. It was found that 41.8 to 42 P. digitatum and P. italicum isolates collected from packing house, packing house atmosphere, citrus orchards and open market developed resistance to benomyl, TBZ and ünazalil ED50 values of P. digitatum and P. italicum developed resistance to benomyl, TBZ and imazalil were 31.1-22.2 ppm, 14.7-35.8 ppm and 1.2-1.4 ppm, respectively. Resistant isolates of P. digitatum and P. italicum were more pathogenic to mandarin, orange and grapefruit than sensitive isolates. Garlic extract had the highest effect reducing lesion development of P. italicum at the rate 35.7 % among plant extracts tested. The extracts used in this study did not effect sporulation of the fungus. Soybean oil among plant oils tested was found the most effective oil with 89.8 % and 100 % effectiveness on the lesion development and sporulation of P. italicum, respectively. The other plant oils effected neither lesion development nor sporulation of P. digitatum.