Örgütsel sinizm ile örgütsel yabancılaşmanın iş performansına etkisinin incelenmesi üzerine bankacılık sektöründe bir araştırma
A study on the effects of organisational cynicism and organisational alienation on job performance in the banking sector
  1. Tez No: 880871
  2. Yazar: KÜBRA ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UYUM ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Yabancılaşma, İş Performansı, Bankacılık Sektörü, Organisational Cynicism, Organisational Alienation, Job Performance, Banking Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı, TRC3 bölgesindeki Batman şehrinde yaşayan banka çalışanların örgütsel sinizm ile örgütsel yabancılaşmanın iş performansına etkisinin incelenmesidir. Çalışma, bankacılık sektöründe örgütsel sinizm ile örgütsel yabancılaşmanın iş performansı üzerindeki etkilerini incelemesi açısından önem taşımakta ve bu konuda kaynak teşkil etmektedir. Ayrıca örgütsel sinizm, örgütsel yabancılaşma ve iş performans ilişkisiyle ilgili olarak literatüre katkı sağlayacağı da düşünülmektedir. Araştırmanın evrenini Batman ilinde faaliyet gösteren bankacılık sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Petrol ve tarım faaliyetlerinin etkisiyle Batman ili ekonomisinin hızla gelişmesi, son 20 yılda banka şubelerinin sayısının beş kat artması ve Batman ilinde daha önce böyle bir çalışma yapılmamış olması araştırma evren seçiminde etkili olmuştur. Araştırmada evreni oluşturmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Batman ilinde toplam 17 banka faaliyet göstermekte olup bu bankaların toplam 27 şubesi bulunmakta ve bu şubelerde toplam 309 çalışan bulunmaktadır (www.tbb.org.tr). Bu çalışanların dan 175 tanesi uygulama kapsamına alınmıştır. Ankette Brandes ve arkadaşlarının geliştirdiği ve Kalağan (2009) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Örgütsel Sinizm Ölçeği”, Seeman (1959) ve Tekin (2012)'in geliştirdiği yaklaşımlar doğrultusunda, Arslan (2016) tarafından oluşturulan“Örgütsel Yabancılaşma Ölçeği”, Tseng ve Lee, (2009)'nın geliştirdiği“iş performansını”ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarını genel olarak değerlendirildiğinde; Örgütsel sinizm ile örgütsel yabancılaşma arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Örgütsel sinizm ile İş performansı arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Örgütsel sinizm alt boyutları olan Bilişsel Sinizm, Duyuşsal Sinizm ve Davranışsal Sinizmin çalışanların iş performansı üzerinde negatif yönlü etkisi vardır. Örgütsel yabancılaşma ile iş performansı arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Örgütsel yabancılaşma alt boyutları olan, Güçsüzleşme, Anlamsızlaşma, Kendine Yabancılaşma algıları iş performansı üzerinde negatif yönlü etkisi belirlenmiştir. Kuralsızlık ve Toplumsal Yabancılaşma çalışanların iş performansı üzerine anlamlı etkisi belirlenmemiştir. Çalışma sonuçlarımızda banka çalışanlarının cinsiyet, medeni durumu değerlendirildiğinde çalışanların yaş, eğitim, gelir, görev, hizmet yılı değişkenlerinin göre örgütsel sinizm algıları, örgütsel yabancılaşma ve iş performansı arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of organizational cynicism and organizational alienation on job performance of bank employees living in Batman city in TRC3 region. The study is important in terms of examining the effects of organizational cynicism and organizational alienation on job performance in the banking sector and constitutes a source in this regard. It is also thought that it will contribute to the literature on the relationship between organizational cynicism, organizational alienation and job performance. The population of the study consists of banking sector employees operating in Batman province. The rapid development of the economy of Batman province with the effect of oil and agricultural activities, the five-fold increase in the number of bank branches in the last 20 years and the fact that such a study has not been conducted in Batman province before have been effective in the selection of the research population. In the research, simple random sampling method was used to form the population. A total of 17 banks operate in Batman province and these banks have a total of 27 branches and there are a total of 309 employees in these branches. 175 of these employees were included in the scope of the application.“Organizational Cynicism Scale”developed by Brandes et al. And adapted into Turkish by Kalağan (2009), In line with the approaches developed by Seeman (1959) and Tekin (2012), the“Organizational Alienation Scale”created by Arslan (2016),“job performance”scale developed by Tseng and Lee (2009) were used in the survey. When the results of the study are evaluated in general, a positive and moderately significant relationship was determined between organizational cynicism and organizational alienation. A negative and moderately significant relationship was determined between organizational cynicism and job performance. Cognitive Cynicism, Affective Cynicism and Behavioral Cynicism, which are subdimensions of organizational cynicism, have a negative effect on job performance. A negative and low level significant relationship was determined between organizational alienation and job performance. The perceptions of Disempowerment, Meaninglessness and Self-Alienation, which are sub-dimensions of organizational alienation, have a negative effect on job performance. Rulelessness and Social Alienation did not have a significant effect on employees' job performance. In our study results, when gender and marital status of bank employees were evaluated, no significant difference was found between organizational cynicism perceptions, organizational alienation and job performance according to age, education, income, position, and years of service variables.