İşyeri nezaketsizliği ile işe yabancılaşma ilişkisinde örgütsel sinizmin aracı rolünün belirlenmesi
Determining the mediatory role of organizational cynicism in the relationship between workplace discouragement and work alienation
- Tez No: 946113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşyeri nezaketsizliği, İşe yabancılaşma, Örgütsel sinizm, Workplace incivility, Work alienation, Organizational cynicism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İşyeri nezaketsizliği insanların çalışma hayatının hemen hemen her yerinde karşısına çıkmaktadır. Günümüzdeki işletmelere baktığımız zaman zorlayıcı çalışma şartlarındaki en önemli unsur insan gücüdür. Bireyler, çalışma hayatında yaşadıkları ve işletme içerisindeki çalışma koşulları son derece önemlidir. İşe yabancılaşma yaşayan bir birey, yaşamış olduğu yabancılaşma soncunda iş yerinde ki performansı açısından olumsuz etkilenebilecektir. Bu durum çalıştığı kurum için olumsuz sonuçlara sebep olacaktır. Nezaketsizlik oluştuğu süre zarfı içerisinde sinizm boyutları da artış gösterecektir. İnsanların çalıştığı kurumlarda işyeri nezaketsizliğinin artması, bu nezaketsizlik sonucu ise işe yabancılaşma ve sinizm ortaya çıkarmaktadır. İşyeri nezaketsizliği olan kurumlarda işe yabancılaşmanın yanında çalışanlar tarafından örgütsel sinizm de meydana gelebilmektedir. Bu durum yaşanıldığı takdirde işletmelerin piyasa rekabetinde olumsuz sonuçlar meydana getirebilmektedir. Yapılan bu çalışmanın kamu sektörü personeli üzerinde yetersiz olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı kamu sektöründeki personellerin işyeri nezaketsizliğinin işe yabancılaşmaya etkisinde örgütsel sinizm aracı rolünün araştırılmasıdır. Yapılacak olan bu çalışmada öncelikle işyeri nezaketsizliği, işe yabancılaşama ve örgütsel sinizm kavramlarından bahsedilmiş, sonrasında ise bu terimler arası ilişkiler incelenmiştir. Gerekli izinler alındıktan sonra Osmaniye'deki çalışan kamu sektörü personelleri tarafından yapılan 420 anket üzerinden çalışmaya devam edilmiştir. Yapılacak olan analizler, doğrulayıcı faktör analizi, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi için korelasyon analizi, değişkenler arası etkinin bulunması için regresyon analizi, aracılık testi, değişkenler arası karşılaştırma analizi, yol analizi için yapısal eşitlik modellemesi analizleri yapılmıştır. İşyeri nezaketsizliği, örgütsel sinizm, işe yabancılaşma ölçeklerinin geçerlilik ve güvenilirlik kriterleri sağlanmıştır. Ölçeklerin orijinal yapısı veri ile uyumludur. İşyeri nezaketsizliği, işe yabancılaşma ve örgütsel sinizm ölçekleri arasında pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Örgütsel sinizm, işe yabancılaşma arttıkça işyeri nezaketsizliğine ilişkin düzey artmaktadır. Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonuçlarına göre ise işyeri nezaketsizliğinin işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin kısmi aracı rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Workplace incivility is encountered by people in almost every part of their working lives. When we look at today's businesses, the most important element in challenging working conditions is manpower. Individuals, their working lives and the working conditions within the business are extremely important. An individual experiencing work alienation will have a decrease in productivity in terms of workplace performance. This situation will cause negative results for the institution they work for. During the period when incivility occurs, cynicism dimensions will also increase. As a result of the increase in workplace incivility in organizations, people experience work alienation and cynicism. In organizations with workplace incivility, in addition to work alienation, organizational cynicism can also occur among employees. If this situation occurs, it can cause negative results in the market competition of businesses. It is seen that this study conducted is insufficient on public sector personnel. The purpose of this study is to investigate the role of organizational cynicism as a mediator in the effect of workplace incivility on work alienation of public sector personnel. In this study, firstly, the terms organizational cynicism, intention to leave and stress are mentioned and then the relationships between these terms are examined. After obtaining the necessary permissions, the study continued with 420 surveys conducted by public sector personnel working in Osmaniye. The analyses to be conducted were confirmatory factor analysis, correlation analysis to examine the relationships between variables, regression analysis to find the effect between variables, mediation test, comparison analysis between variables, structural equation modeling analyses for path analysis. Validity and reliability criteria of workplace incivility, organizational cynicism, work alienation scales were provided. The original structure of the scales is compatible with the data. There is a positive relationship between workplace incivility, work alienation and organizational cynicism scales. As organizational cynicism and work alienation increase, the level of workplace incivility increases. According to the results of structural equation modeling analysis, organizational cynicism has a partial mediating role in the effect of workplace incivility on work alienation.