Üniversite öğrencilerinin yaşam anlamı, kariyer hedefi geribildirimi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between meaning in life, career goal feedback, and life satisfaction of university students
- Tez No: 880883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYMİ DOENYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Hedefi Geribildirimi, Yaşam Anlamı, Yaşam Doyumu, Career Goal Feedback, Life Satisfaction, Meaning in Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yaşam doyumu, yaşamın her evresinde olduğu gibi üniversite eğitiminin yer aldığı genç yetişkinlik evresinde de önemlidir. Çünkü araştırmalara göre yaşam doyumu yüksek olan bireyler psikolojik, sosyal, fiziksel ve akademik açıdan daha iyi işlev göstermektedir. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş hayatına atılacak ve böylece topluma katılacak bireylerin yaşam doyumlarının iyileştirilmesinin toplumun yaşam kalitesinin artırılması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle öğrencilerin yaşam doyumlarını daha iyi anlamak üzere, yaşam doyumları ilk defa yaşam anlamı ve kariyer hedefi geribildirimi değişkenleri açısından aynı çalışmada incelenmiştir. Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ile aranan anlam, mevcut anlam ve kariyer hedefi geribildirim düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde öğrenim gören 402 öğrenci oluşturmuştur. Bu örneklemde yaşam doyumu, yaşa ve cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Yaşam doyumu ile mevcut anlam arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki olduğu bulunmuştur yani bireylerin yaşamlarında anlam olduğuna dair inançları arttıkça yaşam doyumları da artmıştır. Yaşam doyumu ile kariyer hedefi geribildirimi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki olduğu bulunmuştur. Kariyer hedefi geribildirim ölçeğinden alınan yüksek puan, bireylerin kariyer hedefleri doğrultusunda hareket etmediklerini göstermektedir. Dolayısıyla kariyer hedefi geribildirimi toplam puanı arttıkça yaşam doyumu azalmıştır. Ayrıca yaşam doyumu ile bireyin yaşamını anlamlı hissedeceği bir şeyler aradığı anlamına gelen aranan anlam değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Yaşam doyumunun yordayıcılarını belirlemek amacıyla yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucuna göre, mevcut anlam ve kariyer hedefi geribildirimi değişkenleri birbirlerinin ötesinde yaşam doyumunu yordamaya devam etmektedir. Mevcut anlam ve kariyer hedefi geribildirimi birlikte yaşam doyumunun %24'ünü açıklamaktadır. Buna göre, bireyin yaşamında anlam olması yaşam doyumunda artış ile ilişkili iken, kariyer hedefiyle uyumsuz hareket etmesi yaşam doyumunda azalma ile ilişkilidir. Bu araştırmada elde edilen sonuçların, üniversite öncesi ve erken üniversite döneminde bireylerin kariyer hedefleri ile uyumlu davranmaları için yapılacak kariyer danışmanlığı çalışmalarına ve yaşam doyumlarını artırmaya yönelik yapılacak çalışmalara ışık tutabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since individuals with high life satisfaction function better in psychological, social, physical and academic aspects, this study examined life satisfaction of university students. This is considered important because improving the life satisfaction of individuals who will soon graduate and join the society is important in terms of increasing the quality of life of the society. This study aimed to examine the relationship between the life satisfaction of university students and their levels of searched meaning, present meaning, and career goal feedback, which was not previously examined in the same study. The sample consisted of 402 students studying at various universities in Türkiye. In this sample, life satisfaction did not differ significantly according to age and gender. There was a statistically significant positive relationship between life satisfaction and present meaning; as individuals' beliefs that there is meaning in their lives increased, their life satisfaction also increased. High scores from the career goal feedback scale indicate that individuals do not behave in line with their career goals. A statistically significant negative relationship was found between life satisfaction and career goal feedback; as the total score of career goal feedback increased, life satisfaction decreased. No statistically significant relationship was found between life satisfaction and the variable of searched meaning, which means that the individual is looking for something to make his/her life feel meaningful. When present meaning and career goal feedback variables were placed in the same stage of the regression analysis, both continued to predict life satisfaction beyond each other. Present meaning and career goal feedback together explained 24% of variance in life satisfaction. These results showing that having meaning in one's life was associated with increased life satisfaction, and behaving incompatible with one's career goals was associated with decreased life satisfaction, can guide the contents of counseling services directed towards university students.