Üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinlik düzeyleri ile duygusal istismar ve yaşam becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university students' career decision-making competence levels and emotional abuse and life skills
  1. Tez No: 853721
  2. Yazar: SERDAR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TANIDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Kararı Verme, Duygusal İstismar, Yaşam Becerileri, Career Decision-Making, Emotional Abuse, Life Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinlikleri ile duygusal istismar ve yaşam becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 225'i kadın, 119'u erkek olmak üzere toplam 344 gönüllü üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Kariyer Kararı Verme Yetkinlik Ölçeği, Yetişkinler İçin Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği ve Yaşam Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın tanımlayıcı ve çözümleyici istatistikleri IBM SPSS 25 paketi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Sayısal verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov Testi ile değerlendirilmiştir. Verilerin dağılımının normal olmasından dolayı sayısal bir değişkenin iki bağımsız grup arasında farklılık gösterip göstermediği değerlendirilirken Bağımsız Gruplar t Testi kullanılmıştır. Sayısal bir değişkenin ikiden fazla bağımsız grup arasında farklılık gösterip göstermediğinin tespitinde ise normal dağılıma uyması durumunda Tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Değişkenlerin birbirleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacı ile Pearson Korelasyon kullanılmıştır. Araştırmamızda yaşam becerileri ile kariyer kararı verme yetkinliği arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki ve kariyer kararı verme yetkinliği ile duygusal istismar arasında ise orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kariyer kararı verme yetkinliği alt boyutlarının birçoğunda cinsiyet, yaş, sınıf, sosyo-ekonomik durum, ebeveyn eğitim düzeyi, çalışma durumu, tercih sebebi ve ruhsal-fiziksel hastalık değişkenleri ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between university students' career decision-making competence, emotional abuse, and life skills. The sample of the study consists of a total of 344 voluntary university students, with 225 females and 119 males. The data collection tools used in the study include the Career Decision-Making Competence Scale, the Perceived Emotional Abuse Scale for Adults, and the Life Skills Scale. Descriptive and analytical statistics of the study were conducted using the IBM SPSS 25 package. A correlational screening model was employed in the research. The normal distribution suitability of numerical data was assessed using the Kolmogorov-Smirnov Test. Due to the normal distribution of the data, the Independent Samples t-test was used to evaluate whether there was a difference between two independent groups for a numerical variable. In cases where a numerical variable needed to be tested for differences among more than two independent groups, the One-Way ANOVA test was used, assuming normal distribution. Pearson Correlation was used to assess the relationship between variables. In our study, a moderate positive relationship was found between life skills and career decision-making competence, while a moderate negative relationship was found between career decision-making competence and emotional abuse. No significant relationship was detected between the sub-dimensions of career decision-making competence and gender, age, class, socio-economic status, parental education level, employment status, preference reason, and mental-physical illness variables.