Saip Egüz'ün koro için halk türküleri albümü'nün müzikal analiz yöntemleriyle incelenmesi
Analysis of Aaip Egüz's 'publics folk songs for choir' album using musical analysis methods
  1. Tez No: 880904
  2. Yazar: CANAY EMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÖZAL GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Saip Egüz, Çoksesli Koro, Çokseslendirilmiş Halk Türküleri, Saip Egüz, Polyphonic Choir, Harmonized Folk Songs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada, Saip EGÜZ'ün müzik eğitimindeki yeri, önemi ve koro müziğindeki etkisi vurgulanmıştır. Saip EGÜZ'ün Koro İçin Halk Türküleri albümünde yer alan çokseslendirilmiş türkülerin analizleri yapılarak, çoksesli koro paydaşlarına aydınlatıcı bilgiler sunmak amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma deseni kullanılmış ve doküman incelemesi yapılmıştır. Literatür taraması yoluyla veriler toplanmış, analiz yöntemiyle bulgular açıklanmıştır. Analizler form, armonik yapı, doku analizi, yorum dinamikleri, teknik güçlükler ve çözüm önerileri olmak üzere beş başlık altında yapılmıştır. Örneklem olarak 17 türküden oluşan koro için Halk türküleri albümünün tamamı alınmıştır. Örneklemde bulunan 17 türkünün 3 tanesi özgün kanon, 14 tanesi ise Egüz tarafından düzenlenmiş olan halk türküleridir. Seçilen örneklem içerisinde 2 sesli, 3 sesli ve 4 sesli korolar için düzenlenmiş halk türküleri bulunmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda Koro İçin Halk Türküleri Albümü'nün çoksesli koro eğitimi için kolay öğrenilebilir, anlaşılabilir ve eğitici bir materyal olduğu sonucuna varılmıştır. Albümde bulunan çokseslendirilmiş türkülerin çoksesli korolara, seslendirme-yorumlama ve müziksel işitme- okuma becerilerinin kazandırılması sürecinde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research emphasizes the role, significance, and impact of Saip EGÜZ in music education and choral music. By analyzing the harmonized folk songs in Saip EGÜZ's album“Folk Songs for Choir”the study aims to provide enlightening information to stakeholders in polyphonic choral music. A qualitative research design was used, and document analysis was conducted. Data was collected through literature review and findings were explained using the analysis method. The analyses were conducted under five headings: form, harmonic structure, texture analysis, interpretive dynamics, technical challenges, and suggested solutions. The entire album, consisting of 17 folk songs for choir, was taken as the sample. Among these 17 songs, 3 are original canons, and 14 are folk songs arranged by Egüz. The selected sample includes folk songs arranged for two-part, three-part, and four-part choirs. Based on the findings, it was concluded that the album“ Folk Songs for Choir ”is an easily learnable, comprehensible, and educational material for polyphonic choral education. It is believed that the harmonized folk songs in the album will contribute to the development of singing-interpretation and musical hearing-reading skills in polyphonic choirs.