Destinasyon çekicilik unsuru olarak Türkiye'de gastronomi müzeleri: Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu (Şarap Müzesi)
Gastronomy museums in Turkey as an element of destination attraction: Atatürk Forets Farm Museum and Exhi̇bi̇ti̇on Hall (Wine Museum)
- Tez No: 880903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ALEV AKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Gastronomi Müzeleri, Atatürk Orman Çitliği Müze Ve Sergi Salonu (Şarap Müzesi), Gastronomy, Gastronomy Tourism, Gastronomy Museums, Atatürk Forest Farm Museum and Exhibition Hall (Wine Museum)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Toplumların kimliğinin ve geleneklerinin yansıtılmasında, yeme içme kültürünün sonraki nesillere ve döneme aktarılabilmesi için bir yörenin ya da bölgenin mutfak kültürü önem teşkil etmektedir. Bir yörenin gastronomisi o yörenin yeme içme alışkanlıklarını analiz edebilmek için ipucu sayılabilir. Bir mutfak kültürünün kalıcılığını ve yıllar sonrasına aktarımını kolaylaştırmak adına gastronomi müzelerinin etkin bir rol oynadığı varsayılmaktadır. Çalışmanın temel amacı; Ankara ilinde bulunan ve gastronomi müzelerinden biri olan Atatürk Orman Çiftliği Müze Ve Sergi Salonu (Şarap Müzesi) 'nun Ankara ve Türkiye gastronomi turizmine olan katkısını incelemektir. Bu amaçla birlikte Türkiye'de bulunan gastronomi müzeleriyle alakalı literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmış olup Atatürk Orman Çiftliği Müze Ve Sergi Salonu (Şarap Müzesi) yetkilisi ve 10 müze ziyaretçisi ile görüşme yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda müzenin gerekli tanıtımlarının yapılmadığı, iletişim çağında olunmasına rağmen müze reklamları için yalnızca müze web sitesinin kullanıldığı, dolayısıyla da ziyaretçi sayısında da tanıtımın az olmasından kaynaklı olarak ziyaretçi yoğunluğunun olmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The culinary culture of a region or region is important in reflecting the identity and traditions of societies and in transferring the eating and drinking culture to the next generations and periods. The gastronomy of a region can be considered as a clue to analyze the eating and drinking habits of that region. It is assumed that gastronomy museums play an active role in facilitating the permanence of a culinary culture and its transmission over the years. The main purpose of the study is; The aim is to examine the contribution of Atatürk Orman Çiftliği Museum and Exhibition Hall (Wine Museum), which is one of the gastronomy museums in Ankara, to gastronomy tourism in Ankara and Turkey. For this purpose, a literature review was conducted regarding gastronomy museums in Turkey. In the research, semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, was applied and an interview was held with the official of Atatürk Orman Çiftliği Museum and Exhibition Hall (Wine Museum). As a result of the research, it was concluded that the necessary promotions of the museum were not made, that only the museum website was used for museum advertisements despite the age of communication, and therefore there was no visitor density due to the low number of visitors and promotion.