Akran zorbalığı yöntimine ilişkin yönetici, öğretmen ve veli görüşlerinin incelenmesi
Examination of administrator, teacher and parent perspectives on peer bullying management
- Tez No: 880913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı yönetimi, güvenli okul, okul iklimi, durum çalışması, Peer bullying management, safe school, school climate, case study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Akran zorbalığı, bir öğrencinin başka bir öğrenci tarafından ya da öğrenci grubu tarafından tekrarlı bir şekilde agresif ve zarar verici davranışlara maruz kalmasıdır. Akran zorbalığı fiziksel, sözel, sosyal veya siber olarak görülebilmektedir. Zorbalığa uğrayan çocuklar, duygusal anlamda zarar görebilmekte ve akademik anlamda başarısız olabilmektedirler. Bu doğrultuda bu sorunun önüne geçebilmek için okul yöneticileri, öğretmen ve ebeveyn işbirliğine dayalı bir takım çalışması ve tüm paydaşların üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada sadece akran zorbalığı kavramına, türlerine, akran zorbalığındaki rollere ve tutumlara yer verilmemiş tüm bu hususların akran zorbalığının okullardaki yönetimsel bağlamı ile sentezlenmesi amaçlanmıştır. Güvenli okul bağlantısı kapsamında güvenli okul oluşumunu etkileyen faktörlerden okul iklimi, etkin liderlik, okul müdahale programları gibi noktalar ele alınarak okullardaki akran zorbalığı yönetiminin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma okul yöneticileri, öğretmen ve velilerin akran zorbalığı kavramına ilişkin sahip oldukları bakış açılarını anlamayı ve okullarda mevcut olan akran zorbalığı sorununun yönetimine ilişkin liselerde görev yapan okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin yönetimsel boyutta farkındalık düzeylerini artırmayı ve bu problemin çözümüne ilişkin yaklaşımlar elde etmeyi amaçlamıştır. Bu çalışma tek bir okulda, İstanbul ilinin bir ilçesinde bulunan bir meslek lisesinde yürütülmüştür. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan bütüncül tek durum deseni, nitel veri toplama, analiz ve yorumlama yaklaşımları kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını tek bir okulun yönetici, öğretmen ve öğrenci velileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak görüşme, gözlem ve doküman analizinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, okul yöneticileri, öğretmen ve veli görüşleri doğrultusunda akran zorbalığı kavramına ilişkin farklı bakış açıları ortaya çıkmış ve okullarda yönetimsel bağlamda mevcut olan yetersizlikler görünür hale gelmiştir. Araştırma kapsamında okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin akran zorbalığı kavramı ve yönetimine ilişkin farkındalık düzeylerinin artırılmasının ve bu soruna yönelik resmi yönetmeliklerin ötesinde daha temel ve yaratıcı çözüm yollarının geliştirilmesi gerekliliği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The peer bullying is the repeated exposure of a student to aggressive and damaging behavior by another student or group of students. Peer bullying is seen as physically, verbally, socially and online. The children can be damaged emotionally and they can fail academically. In this direction school administrations, teachers and parents must take responsibilities and do their duties about this issue. The prevention of this issue requires teamwork which contains cooperation between school administrators, teachers and parents. In this study wasn't aimed not only the peer bullying notion, types of peer bullying, roles which are in peer bullying and attitudes against peer bullying but also synthesising of all of them with administrative context of peer bullying which is at school. The administrative context of peer bullying doesn't include not only legal regulations which provide superficial solutions but also it includes within the frame of safe school school climate, effective leadership, school intervention programs which are components of safe school formation. This study was carried out in one school as a unit of analysis. This study was carried out in a business high school which is in a country of İstanbul. In this study the case study which is one of the qualitative researches, qualitative data collection, analysis and interpretation approaches were used. The participants of this study consist of school administrators, teachers and parents of only one school. As data collection tools observation, interviews and document analysis were used. In the process of data analysis descriptive analysis and content analysis methods were used. In the direction of opinions of school administrators, teachers and parents different perspectives came out and inabilities which were available in schools within the administrative context became visible. Within the frame of result of the research it was suggested that it was an essential necessity to raise awareness of student's parents, teachers and school administrators to this issue by different ways and teachers and school administrators must to get creative solutions beyond legal regulations.