Flört şiddetinin algılanan dindarlık ve çeşitli demografik değişkenler ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between dating violence, perceived religiosity and various demographic variables
- Tez No: 880920
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Flört, Şiddet, Flört Şiddeti, Dindarlık, Din, Dating, Violence, Dating violence, Religiosity, Religion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Flört, birbirine karşı romantik duygular besleyen iki kişinin resmi olmayan birlikteliğidir. Flört şiddeti ise romantik ilişki içerisinde uygulanan duygusal, fiziksel, cinsel, ekonomik ve dijital şiddet davranışlarının tümü olarak adlandırılabilir. Duygu yüklü hayallerle başlayan flört sürecinin sonu maalesef bazen olumsuzluklar ile sonuçlanmakta, kişiler ilişki içinde flört şiddetine maruz kalmaktadır. Mevcut toplumumuzda din önemli bir temeli oluşturmakta ve insanların yaşam biçimlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Dinin şiddet hakkında sınırları net bir şekilde çizilmiş ve insanların dini algılayış biçimleri bundan etkilenmektedir. Araştırma nicel olarak anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama gereçleri olarak Flört Şiddeti Tutum Ölçeği, Müslüman Dindarlık Ölçeği, Bilgilendirilmiş Onam Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma 2023 yılı Kasım-Aralık ayında online olarak uygulanmış ve 290'nı kadın 179'u erkek 479 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında kadınların erkeklere oranla duygusal ve ekonomik flört şiddetine karşı daha destekleyici bir tutum gösterdiği, erkeklerin ise cinsel, genel ve fiziksel flört şiddetinde kadınlara kıyasla daha olumlu bir tutum sergilediği görülmüştür. Bunun yanında dindarlık puanı yüksek katılımcıların flört şiddetini diğerlerine göre daha az uygularken, aynı zamandan flört şiddetine daha az maruz kaldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dating is the unofficial union of two people who have romantic feelings for each other. Dating violence, on the other hand, can be defined as all emotional, physical, sexual, economic and digital violence behaviors applied in a romantic relationship. Unfortunately, the end of the dating process, which starts with emotionally charged dreams, sometimes results in negativity and people are exposed to dating violence in the relationship. In our current society, religion forms an important basis and significantly affects people's lifestyles. The boundaries about the violence of religion are clearly drawn and people's perception of religion is affected by this. The research was conducted using the survey method as a nickel. Dating Violence Attitude Scale, Muslim Religiosity Scale, Informed Consent Form and Personal Information Form were used as data collection tools. The research was applied online in November-December 2023 and was conducted with 479 participants, 290 of whom were female and 179 of whom were male. The collected data were analyzed with the SPSS program. The findings of the study showed that women showed a more supportive attitude towards emotional and economic dating violence compared to men, while men showed a more positive attitude towards sexual, general and physical dating violence compared to women. In addition, it was determined that participants with high religiosity scores practiced dating violence less than others and were exposed to dating violence less than others.