Üniversite öğrencilerinde flört şiddetinin öz anlayış ve algılanan ebeveyn ilişkisinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of self-understanding and perceived parent relationship of floratic violence in university students in terms of various demographic variables
  1. Tez No: 693872
  2. Yazar: RABİA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP SET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Öz Anlayış, Algılanan Ebeveyn İlişkisi, Dating Violence, Self-Compassion, Perceived Parent Relationship
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde flört şiddeti tutumunun öz anlayış ve algılanan ebeveyn ilişkisinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Bu araştırmanın bir diğer amacı ise; flört şiddeti tutumu, öz anlayış düzeyi ve algılanan ebeveyn ilişkisinin birbirleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın katılımcılarını 18-28 yaş aralığında ki 354 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”,“Flört Şiddeti Tutumu Ölçeği”(FŞTÖ),“Öz Anlayış Ölçeği”ve“Algılanan Ebeveyn İlişkisi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin flört şiddeti ve algılanan ebeveyn ilişkisi tutumu arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında flört şiddeti ve öz anlayış arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre erkeğin flörtte uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ile algılanan ebeveyn ilişkisi anne ilgisiz ve bağımlı tutum ile baba ilgisiz, koruyucu ve bağımlı tutum alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki vardır. Flörtte erkeğin uyguladığı fiziksel şiddete yönelik olan tutum ve algılanan ebeveyn ilişkisi anne ilgisiz, demokratik ve bağımlı tutum ile baba ilgisiz ve bağımlı alt boyutu arasında anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Kadının flörtte uygulamakta olduğu psikolojik şiddete yönelik olan tutum ve algılanan ebeveyn ilişkisi anne ilgisiz, demokratik ve bağımlı tutum ile baba ilgisiz, demokratik ve bağımlı alt boyutu arasında anlamlı düzeyde ilişki vardır. Kadınların flörtte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile algılanan ebeveyn ilişkisi anne ilgisiz, koruyucu, demokratik ve bağımlı tutum ile baba ilgisiz, demokratik ve bağımlı alt boyutu arasında anlamlı düzeyde ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the attitude of dating violence in university students, self-understanding and perceived parental relationship in terms of various demographic variables. Another aim of this research is; The aim of this study is to reveal the relationship between dating violence attitude, self-understanding level and perceived parental relationship. The participants of the research consist of 354 university students between the ages of 18-28.“Personal Information Form”,“Dating Violence Attitude Scale”(FSTS),“Self-Compassion Scale”and“Perceived Parental Relationship Scale”were used to collect research data. SPSS 24.0 package program was used in the analysis of the data collected in the research. It was determined that there was a significant difference between students' dating violence and perceived parental relationship attitude. In addition, it was determined that there was no significant relationship between dating violence and self-concept. According to the results of the analysis, there is a significant positive correlation between the attitude towards psychological violence perpetrated by the man in dating and the perceived parental relationship, the mother's disinterested and dependent attitude and the father's indifferent, protective and dependent attitude sub-dimension. There is a significant relationship between the attitude towards physical violence perpetrated by men in dating and the perceived parental relationship between the mother's disinterested, democratic and dependent attitude and the father's indifferent and dependent sub-dimension. There is a significant relationship between the attitude towards the psychological violence perpetrated by the woman in dating and the perceived parental relationship between the mother's disinterested, democratic and dependent attitude and the father's indifferent, democratic and dependent sub-dimensions. There is a significant relationship between the attitude towards physical violence perpetrated by women in dating and the perceived parental relationship, the mother's indifferent, protective, democratic and dependent attitude and the father's indifferent, democratic and dependent sub-dimension.