İş kazalarında zarar görenin ve üçüncü kişilerin kusuru
Fault of the injured person and the third parties in a work accidents
- Tez No: 880932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BİRBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Zarar Gören, Üçüncü Kişi, Kusur, Sorumluluk, Tazminat, Work Accident, Injured, Third Party, Fault, Liability, Compensation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
“İş Kazalarında Zarar Görenin ve Üçüncü Kişilerin Kusuru”başlıklı bu tez çalışmasında, iş kazası, zarar gören ve üçüncü kişi kavramları ile unsurları, işverenin hukuki sorumluluğu İş Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınmıştır. Devamında, Yargıtay kararları ve öğretideki görüşler kapsamında uygulamada iş kazası kabul edilen hallere, zarar görene ve üçüncü kişiye hangi hallerde kusur atfedilebileceğine, kimlerin iş kazasında üçüncü kişi olarak müteselsil sorumluluğundan bahsedilebileceğine değinilmiştir. Ardından, iş kazasında zarar görenin ve üçüncü kişinin kusurunun tazminata etkisi, tazminat çeşitleri ve uygulamada kusurun nasıl belirlendiği incelenmiş olup son olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun rücu davalarında, üçüncü kişinin sorumluluğuna yer verilmiştir. Konular ele alınırken, öğretide sıkça tartışılan noktalara ekseriyetle değinilmeye çalışılmış, bu hususlardaki yüksek yargı uygulamalarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
“The Fault of the Injured Person and Third Parties in Work Accidents”, the concepts and elements of work accident, injured party and third party, the legal responsibility of the employer within the scope of the Labor Law, Social Insurance and General Health Insurance, Occupational Health and Safety Law and the Turkish Code of Obligations are discussed. It is discussed. Subsequently, within the scope of the Supreme Court decisions and the opinions in the doctrine, the situations that are accepted as work accidents in practice, the cases in which fault can be attributed to the injured party and the third party, and who can be considered jointly responsible as the third party in the work accident are mentioned. Then, the effect of the fault of the injured person and the third party in the work accident on compensation, types of compensation and how fault is determined in practice are examined, and finally, the liability of the third party in the recourse cases of the Social Security Institution is included. While discussing the topics, the points frequently discussed in the doctrine have been tried to be touched upon, and the practices of the higher courts on these issues have also been included.