Kahramanmaraş ilinde tarla tarımı işletmelerinin yıllık nakit akışı analizleri
Yearly cash flow analysis of the field agricultural farmsın Kahramanmaraş
- Tez No: 88098
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nakit akışı, gelir - gider analizi, ekonomik analiz, Cash How, income - spending, economic analysis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ İLİNDE TARLA TARIMI İŞLETMELERİNİN YILLIK NAKİT AKIŞI ANALİZLERİ SALİH ATAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Alim IŞIK Yıl: 1998, Sayfa:40 Jüri :Prof.Dr. Alim IŞIK :Doç. Dr. Bahattin AKDEMİR rDoç.Dr. Vahit KİRİŞÇİ İlde, tarla tarımı üretimi yapan tarımsal işletmelerin; üretim desenleri, büyüklükleri ve tarım makinalan varlıkları birbirinden farklıdır. Bu etkenlere bağlı olarak işletmelerin daha fazla kâr elde edebilmesi için nasıl bir üretim kombinasyonu uygulamaları gerektiği üzerine yapılmış herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu araştırma ile işletmelerin büyüklüklerine, ürün desenine, makina edinme biçimine bağlı olarak yıllık gelir ve gider analizleri yapılarak, işletmelere uygun kombinasyonlar belirlenmiştir. Bunun için 3 farklı karekteristik işletme büyüklüğü, 6 farklı ürün deseni ve 2 farklı makine edinme biçimi dikkate alınmıştır. Ele alman faktörlere göre yıllık gelir ve giderler ile yıllık gerçek faizi esas alan“İndirgenmiş Nakit Akış Yöntemi”ile işletmelerin net kazançları belirlenmiştir. Yıllık gelir ve giderlerin farkından oluşan Net Şimdiki Değer (NPV) esas alınarak MSTAT - C paket programında varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Kahramanmaraş ilinde, makina edinme yöntemi olarak satınalmanm ve seçilen işletme büyüklüğü ne olursa olsun %100 şekerpancarı üretiminin en kârlı seçenek olduğu, bunu %50 buğday ve %50 şekerpancarı kombinasyonunun takip ettiği belirlenmiştir. Araştırmaya konu olan %100 buğday, %100 pamuk, %50 buğday ve %50 pamuk üretim desenlerinin zarar ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS YEARLY CASH FLOW ANALYSIS OF THE FIELD AGRICULTURAL FARMS IN KAHRAMANMARAŞ SALİH ATAY DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Alim IŞIK Year: 1998, Pages:40 Jury :Prof.Dr. Alim IŞIK.Doç. Dr. Bahattin AKDEMİR.Doç.Dr. Vahit KİRİŞÇİ The production samples, the capacities and the machine parks of the agricultural farms of Kahramanmaraş are different from each other. There isn't any survey on the subject that how these farms can net earn more income by applying a suitable combination of production depending on production samples, the capacities and machine parks. In this research, suitable combinations are determined by considering capacities of the farms, the machine parks and product samples analysing yearly incomes and expenditures of the farms while making this research 2 different ways of having machine parks, and six different product samples and three different characteristic farms size have been considered. According to the factors which considers farms yearly earnings of the farms yearly incomes and expenditures and their real earnings. Considering (NPV) as a base: varyans analysis in MSTAT-C packed programme and Duncan multiple compare tests are used. At the end of this research in Kahramanmaraş growing sugar beets and buying machine is 100% best choose and growing wheat 50% and 50% sugar beets follow it. By this subject 100% growing wheat. 100% growing cotton and 50% growing wheat + 50% growing cotton are cause to lose.