Evaluation of apically extruded debris and irrigant during root canal shaping using XP-endo Rise, protaper next, trunatomy and one curve: An In-Vitro study
XP-endo Rise, protaper ultimate, trunatomy ve one curve kullanilarak kök kanali şekillendirme sirasinda apikalden ekstrüze olan debris ve i̇rrigant miktarinin değerlendirilmesi: İn Vitro çalışma
  1. Tez No: 880991
  2. Yazar: SABA KİLİMCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE TANALP, DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİDE HAZAL ABAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apikal ekstrüzyon, agar jel modeli, nikel titanyum, apical extrusion, agar gel model, nickel-titanium
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, XP-endo Rise (XP), ProTaper Ultimate (PU), TruNatomy (TN) ve One Curve (OC) nikel-titanyum aletlerinin kök kanalı içerisinde kullanımı sırasında ekstrüze olan debris ve irrigasyon solüsyonu miktarlarının in vitro olarak karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntemler: Toplam 80 adet tek köklü insan alt küçük azı dişi, her biri 20 diş olmak üzere 4 gruba rastgele dağıtıldı. Örnek dişler 15mm kök uzunluğu elde edilecek şekilde mine- sement sınırından dekorone edildi. Periodontal dokuları simüle etmek için agar enjekte edilmiş Eppendorf tüpleri içerisine örnek dişler yerleştirilerek kapalı sistem oluşturuldu. Kemomekanik preparasyon öncesi Eppendorf tüplerin ağırlığı hassas terazi ile ölçüldü. Gruplardaki örnek dişler sırasıyla XP-endo Rise (XP), ProTaper Ultimate (PTU), TruNatomy (TN) ve One Curve (OC) ile çalışma boyunda (14mm) üretici firmanın talimatları doğrultusunda şekillendirildi. Kemomekanik şekillendirme sonrası Eppendorf tüplerin ağırlığı tekrar ölçülerek aradaki fark apikal ekstrüzyon miktarı olarak kaydedildi. Elde edilen veriler tek yönlü ANOVA ve post hoc Bonferroni testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Her grubun apikal ekstrüzyona sebep olduğu fakat gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı sonucuna varılmıştır (p = 0.529). Sonuç: Tüm şekillendirme tekniklerinin debris ve irrigasyon solüsyonu ekstrüzyonuna sebep olduğu gözlenmiştir. Bu durumun post operatif ağrıya neden olabileceği göz önünde bulundurularak, kemomekanik preparasyon sırasında döner aletlerin çalışma boyu sınırını geçmemesine, irrigasyon solüsyonunun basınçlı verilmemesine ve debrisin apikalden ileri itilmemesine özen gösterilerek dikkatli çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to compare in vitro the amount of extruded debris and irrigant produced by various nickel-titanium instruments. Materials and methods: A total of 80 human single-rooted mandibular premolar teeth were randomly assigned to 4 groups, 20 teeth each. Sample teeth were decoronated from the enamel-cementum junction to obtain a root length of 15mm. To simulate periodontal tissues, a closed system was created by placing sample teeth into Eppendorf tubes injected with agar. Before the chemomechanical preparation, the weight of the Eppendorf tubes was measured with a precision balance. Sample teeth in the groups were shaped with XP-endo Rise (XP), ProTaper Ultimate (PTU), TruNatomy (TN) and One Curve (OC), respectively, at working length (14mm) in accordance with the manufacturer's instructions. After chemomechanical shaping, the weight of Eppendorf tubes was measured again and the difference was recorded as the amount of apical extrusion. The data obtained were analyzed using one-way ANOVA and post hoc Bonferroni tests. Results: It was concluded that each group caused apical extrusion, but there was no statistically significant difference between the groups (p = 0.529). Conclusion: Based on the results, it was observed that all shaping techniques caused extrusion of debris and irrigant. Considering that this may cause post-operative pain, careful work should be done during the chemomechanical preparation by taking care not to exceed the working length limit, not to pressurize the irrigation solution, and not to push the debris forward apically.