Süt dişi kök kanallarında tek eğeli döner alet sistemlerinin preparasyon etkinliklerinin ve çalışma sürelerinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of single file systems root canal preparation and preparation time in deciduous teeth root canal treatment
- Tez No: 523178
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE AYŞE SERİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Süt dişi kök kanal tedavisi, debris extrüzyonu, Reciproc, çalışma zamanı, Primary root canal treatment, debris extrusion, Reciproc, preparation time
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt süt ikinci molar dişlerin meziobukkal köklerinde, kök kanal şekillendirilmesinde kullanılan nikel titanyum alet sistemleri ile yapılan preparasyon ve irrigasyon sırasında apikal foramenden taşırılan debris miktarlarının, çalışma sürelerinin ve taramalı elektron mikroskobu kullanarak temizleme etkinliklerinin in vitro olarak karşılaştırılmasıdır. Rezorbe olmamış 80 adet alt süt azı dişte; WaveOne, Reciproc, One Shape ve Kedo-S eğeleri ile kök kanal şekillendirmesi yapıldı. Taşan debris miktarı 10-5 hassasiyetinde hassas tartı ile ölçüldü. Temizleme etkinliğinin değerlendirilmesi için 8 adet süt kanin diş kullanılmıştır. Uzunlamasına ikiye bölünen örneklerdeki temizleme etkinliği, SEM aracılığıyla alınan fotoğrafların skorlanması ile değerlendirilmiştir. Ayrıca genişletme ve irigasyon için geçen süre hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizinde; Kruskal-Wallis, Mann Whitney-U testleri F testi ve t testi kullanılmıştır. P0,05). Kök kanalı bir bütün olarak incelendiğinde elde edilen bulgulara göre OneShape, WaveOne Reciproc ve Kedo-S arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Kedo-S ile yapılan genişletme süresi istatiksel olarak anlamlı ölçüde Reciproc eğelerden daha az bulundu (P < 0.05). Tüm eğe sistemlerinde apikalden belli miktarda debris taştığı görüldü. Devamlı rotasyonel hareket yapan sistemler süt dişlerinde tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate preparation time and the amount of debris extruded apically during preparation and irrigation for mesiobuccal root of second primary mandibular molar teeth with single file systems and to evaluate the cleaning efficacy of these files after preparation via SEM. Eighty mandibular primary molar root canals were instrumented with; WaveOne, Reciproc, One Shape and Kedo-S. The amount of extruded debris were weighed using a 10-5 microbalance. 8 canine teeth were used for the evaluation of cleaning efficiency. Cleaning efficiency of files was evaluated through scoring of taken SEM photographs of longitudinally splitted samples. The working time required to complete instrumentation was recorded. The results were analysed statistically using the Kruskal Wallis, F, t and Mann Whitney-U tests . P-values less than 0.05 were considered significant. There was no difference in the amount of debris extruded between OneShape, Reciproc, WaveOne and Kedo-S files (p>0,05) The results for remaining pulp tissue in all three levels were similar (p>0,05) for OneShape, WaveOne, Reciproc and Kedo-S files. The preparation time with KedoS was significantly faster than Reciproc (P < 0.05). All of the systems produced apical extrusion of debris. Continuous rotary instrumentation systems may be preferable for preparation primary teeth.