Yoğun bakım hemşirelerinin tıbbi araçlara bağlı basınç yaralanmasına ilişkin bilgi ve tutumlarının incelenmesi
Investigation of the knowledge and attitudes of intensive care nurse towards medical device-related pressure injures
- Tez No: 881120
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA TÜLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, Tıbbi Araçlar, Basınç Yaralanması, Intensive care, Medical device, Pressure injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışma yoğun bakım hemşirelerinin tıbbi araçlara bağlı basınç yaralanmasına ilişkin bilgi ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Şişli ve Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin yoğun bakım ünitelerinde Mart 2024- Nisan 2024 tarihleri arasında 154 hemşireyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada Katılımcı Bilgi Formu, Tıbbi Araçlara Bağlı Basınç Yaralanmaları- Hemşirelerin Bilgi ve Uygulama Ölçüm Aracı (TABBY-HBUBA), Tıbbi Cihazla İlişkili Basınç Ülserlerine İlişkin Tutum Anketi-Türkçe Versiyonu (TCBBÜTA) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 154 hemşirenin çoğunluğunun kadın (%61, n=94), %63'ünün bekar, %88,3`inin (n=136) üniversite ve üstü eğitimli olduğu ve yaş ortalamasının 28,6±3,9 olduğu belirlenmiştir. Çalışma süresinin 5,6±3,9 yıl olduğu ve çoğunluğun anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde (%53,9, n=83) çalıştığı görülmüştür. Çalışmaya katılan yoğun bakım hemşirelerinin TABBY-HBUBA'dan aldıkları ortalama puan 12,7±3,0 olarak saptanmıştır. En yüksek puan ortalamasının risk faktörü (4,5±1,5), en düşük puan ortalamasının evrelendirme (4,1±1,5) alt boyutundan alındığı bulunmuştur.TABBY-HBUBA ölçeği puanlarının cinsiyet, hizmet yılı, TABBY gelişen hastaya bakım verme deneyimi ve bu konuda eğitim almış olmak değişkenlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. TABBY-HBUBA ölçeği puanı eğitim düzeylerine, çalışılan kliniklere ve çalışma şekline, çalışılan birimde bu konuda protokol olup olmadığına, basınç yarası bakımının hemşire tarafından yapılıp yapılmadığına ve katılımcının basınç yarası bakımı konusundaki yeterlilik algısına göre değerlendirildiğinde gruplar arasında fark saptanmamıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerinin TCBBÜTA toplam 42,3±9,9 puan alarak %70,1'inin olumlu tutumda oldukları saptanmıştır. TCBBÜTA ölçeği puanlarının cinsiyet, çalışma şekli, TABBY konusunda eğitim almış olmak değişkenlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. TCBBÜTA ölçeği puanı eğitim düzeylerine, çalışılan kliniklere, çalışılan birimde bu konuda protokol olup olmadığına, katılımcının basınç yarası bakımı konusundaki yeterlilik algısına göre değerlendirildiğinde gruplar arasında fark saptanmamıştır. Sonuç: Araştırmamıza göre yoğun bakım hemşirelerinin TABBY bilgi düzeyinin geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Araştırmamız yoğun bakım hemşirelerinin TABBY bilgisi ile tutumunun korelasyon gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as a descriptive study to evaluate the knowledge and attitudes of intensive care nurses regarding medical device-related pressure injuries. Method: The research was conducted with 154 nurses in the adult intensive care units of Şişli and Sarıyer Hamidiye Etfal Training and Research Hospitals between March 2024 and April 2024. Participant Information Form, Medical Device-Related Pressure Injuries-Nurses' Knowledge and Practice Measurement Tool, Medical Device-Related Pressure Injury Attitude Survey-Turkish Version were used in data collection. Results: The majority of the 154 nurses participating in the study were women (61%, n=94), 63% were single, 88.3% (n=136) were university educated or above, and the average age was 28.6±3.9. It was observed that the working period was 5.6±3.9 years and the majority worked in the anesthesia and reanimation intensive care unit (53.9%, n=83). The mean score of the intensive care nurses participating in the study on MDRPI-ASSET was found to be 12.7±3.0. It was found that the highest mean score was obtained from the risk factor sub-dimension (4.5±1.5) and the lowest mean score was from the staging sub-dimension (4.1±1.5). It has been determined that MDRPI-ASSET scale scores vary according to variables such as gender, years of service, experience of providing care to patients with MDRPI, and having received training on this subject. When the MDRPI-ASSET scale score was evaluated according to education levels, clinics and working style, whether there was a protocol on this subject in the unit worked, Whether pressure ulcer care was provided by a nurse, and the participant's perception of competence in pressure ulcer care, no difference was detected between the groups. It was determined that 70.1% of the nurses participating in the study had a positive attitude, with a total score of 42.3±9.9 on Medical Device-Related Pressure Injury Attitude Survey-Turkish Version. It has been determined that Medical Device-Related Pressure Injury Attitude SurveyTurkish Version scale scores vary according to variables such as gender, working in shift, and having received training on MDRPI. When the Medical Device-Related Pressure Injury Attitude Survey-Turkish Version scale score was evaluated according to education levels, clinics worked, whether there was a protocol on this subject in the unit, and the participant's perception of competence in pressure ulcer care, no difference was detected between the groups. Conclusion: According to our research, the MDRPI knowledge level of intensive care nurses needs to be improved. Our research revealed that intensive care nurses' knowledge of and attitudes towards MDRPI are correlated.