Nehcü'l-Ferâdis'te isim ve fiil çekimi
Conjugation of nouns and verbs in Nehcü'l-Ferâdi̇s
- Tez No: 881128
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DENİZ AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nehcü'l-Ferâdis, isim çekimi, fiil çekimi, Harezm Türkçesi, Nehcü'l-Ferâdis, noun conjugation, verb conjugation, Khwarezm Turkish
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Karahanlı Türkçesi ve Çağatay Türkçesi arasında kalan ve bir geçiş dönemi Türkçesi olarak değerlendirilen Harezm Türkçesinin en önemli eseri olan Nehcü'l-Ferâdis; Türk dilinin gelişim evrelerinin açıklanmasında, gramer kurallarının tespitinde son derece önemlidir. Bu çalışmada Nehcü'l-Ferâdis'te isim ve fiil çekimi çalışılmıştır. İsimlerde iyelik çekimi, hâl ekleri, isim bildirme çekimi, fiil çekimi, haber kipleri, tasarlama kipleri ve birleşik zamanlı fiillerin tanıtımları hem Türkiye Türkçesi hem de Harezm Türkçesi grameri kitaplarından yapılmış kullanım alanlarına değinilmiştir. Daha sonra eserden bu kullanım alanlarıyla ilgili örnekler gösterilmiştir. Ayrıca eserdeki örneklerden yola çıkarak farklı kullanım alanları tespit edilmiş ve bunlar çalışmamızda belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nehcü'l-Ferâdis, the most important work of Khwarezm Turkish, which is considered as a transitional period Turkish between Karakhanid Turkish and Chagatai Turkish, is extremely important in explaining the developmental stages of Turkish language and determining grammatical rules. In this study, the conjugation of nouns and verbs in Nehcü'l-Ferâdis has been studied. Possessive conjugation in nouns, case suffixes, noun reporting conjugation, verb conjugation, tenses, designing tenses and compound tense verbs are introduced from both Turkish and Khwarezm Turkish grammar books. Then, examples from the work related to these usage areas are shown. In addition, based on the examples in the work, different areas of use were identified and these are stated in our study.