Domateste sera koşullarında döllenme ve meyve tutumu sorunları ile tozlanmada bombus arılarının etkinliği
Matters of fertilization and fruit set under greenhouse conditions in tomato and bumblebee efficiency in pollination
- Tez No: 88116
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ, PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, bombus, hormon, vibrasyon, çiçek tozu, Tomato, bumble bee, hormone, vibration, pollen IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOMATESTE SERA KOŞULLARINDA DÖLLENME VE MEYVE TUTUMU SORUNLARI İLE TOZLANMADA BOMBUS ARILARININ ETKİNLİĞİ Kubilay DERİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Sinan ETİ Yıl: 1998, Sayfa: 167 Jüri: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Kâzım ABAK Doç. Dr. Nebahat SARI OZ Bu çalışma, domateslerde kış aylarında düşük sıcaklık koşullarında meydana gelen meyve tutumu ile ilgili sorunları ortaya koymak ve tozlanmada bombus arılarının etkinliğini belirleyebilmek amacıyla 1997-1998 yetiştirme döneminde Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür.Denemede F 144, F 191, F 198 ve F Likya domates çeşitleri kullanılmış ve bombus, sarsma, hormon (30 ppm 4-CPA) uygulamaları ile bunların kombinasyonları karşüaştırvlmıştır. Araştırmada ayrıca an aktivitesi gözlemleri yapılmış, çiçek tozu üretim miktarı, canlılığı ve çimlenme düzeyleri belirlenmiştir. Yapılan arı gözlemlerinde, bombus arılarının hava sıcaklığındaki artışa paralel olarak tozlama etkinliklerinin de arttığı belirlenmiştir. Yine çeşitlere ait çiçek tozu üretim miktarı, canlılık ve çimlenme kapasiteleri Kasım ayından Nisan ayma doğru gidildikçe artmış, tüm bu özellikler bakımından F 198 domates çeşidi daha olumlu sonuçlar vermiştir. Yapılan uygulamaların tamamı kontrole göre meyve tutumu ve iriliğini arttırmıştır. Bombus arılarının tek başına veya diğer uygulamalarla birlikte kullanılması meyve tutumu ve kalitesini önemli ölçüde arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MATTERS OF FERTILIZATION AND FRUIT SET UNDER GREENHOUSE CONDITIONS IN TOMATO AND BUMBLE BEE EFFICIENCY IN POLLINATION Kubilay DERİN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Sinan ETÎ Year: 1998, Pages: 167 Jury: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Kâzım ABAK Assoc, Prof. Dr. Nebahat SARI ABSTRACT This study was carried out in the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Çukurova in 1997-1998 vegetation period to investigate fruit set problems during cold season and to determine efficiency of bumble bees on the pollination of tomato plants grown in unheated greenhouse conditions. In this research F 144, F 191, F 198 and F Likya tomato varieties were used as plant material and bumble bees, vibration, hormone applications and their 111combinations were compared. Besides of these, bee activity observations were done and production, viability and germination capability of pollen were performed. According to the results of bee activity observations, pollination efficiency of bumble bees increased related to increasing temperature. Production, viability and germination of pollen capability increased gradually from november to april and F 198 cvs. gave the best results. All applications enhanced fruit set and fruit sizes in respect of control. Using only bumble bee or together it other practice considerable increased fruit set and fruit quality characteristics.