Mut yöresinde yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde yaz, kış yaz+kış budama uygulamalarının verim, kalite, karbonhidrat ve azot birikimleri üzerine araştırmalar
Effects of pruning treatments on the yield and fruit quality, carbohydrate and nitrogen contents of precoce de tyrinthe, Tokaloğlu and Karacabey apricot varieties
- Tez No: 88117
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KÜDEN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Kayısı, budama, verim ve kalite, karbonhidratlar n, Apricot, pruning, yield and quality, carbohydrate IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz DOKTORA TEZİ MUT YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI KAYISI ÇEŞİTLERİNDE YAZ, KIŞ, YAZ+KIŞ BUDAMA UYGULAMALARININ VERİM, KALİTE, KARBONHİDRAT VE AZOT BİRİKİMİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR LEVENT SON ÇUKUROVA ÜNİ VERSÎTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ali KÜDEN Yıl: 1998, Sayfa: 168 Jöri : Doç. Dr. Ali KÜDEN : Prof. Dr. llhami KOKSAL : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Bu araştırma; İçel'in Mut ilçesinde yetiştirilen Precoce De Tyrinthe, Tokaloğlu ve Karacabey kayısı çeşitlerinin üç yaşlı ağaçlarında yapılan yaz, yaz+kış ve kış budama uygulamalarının; her çeşidin verim, kalite, karbonhidrat, azot ve protein birikimi üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Verim bakımından araştırmanın ilk yılında budama yapılmamış ağaçlar daha verimli bulunurken; ikinci yıl oransal periyodisite gösteren bu ağaçlar Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu ve Karacabey çeşitlerinde sırasıyla 6.5, 4.6, 6.3kg/ağaç verim değerleri göstermiştir Ağustos+kış budamaları 12.0, 7.1, 9.7 kg/ağaç; Temmuz+kış budamaları 10.4, 7.4, 10.3 kg/ağaç; Eylül+kış budamaları 10.1, 7.1, 10 kg/ağaç olarak bulunmuştur. Yaz+kış budamaları her iki araştırma yılında da düzenli verim eldesi sağlamıştır. Denemeye alman çeşitlerde yaz+kış budamaları kontrol ağaçlarına göre meyve iriliğini önemli miktarlarda artırmıştır. 1995 yılında Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu ve Karacabey çeşitlerine ait kontrol ağaçlarından alınan meyvelerin irilikleri sırasıyla 34.05, 36.96, 45.28 g olarak saptanırken; Ağustos+kış budamalarından alınan meyve irilikleri 44.70, 60.52, 61.07 g olarak ölçülmüştür. 1996 yılında kontrol ağaçları meyveleri 33.78, 36.08, 43.85g olurken; Ağustos+kış budamalarından elde edilen meyve irilikleri 50.41, 47.48, 58.80 g olarak saptanmıştır. Meyvelerdeki suda çözünebilir toplam kuru madde %SÇKM içerikleri bakımından kış budamaları her iki araştırma yılında da diğer uygulamalara göre daha üstün değerler vermiştir. 1996 yılında Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu ve Karacabey çeşitlerinde kontrol ağaçlarına ait meyvelerin %SÇKM içerikleri sırasıyla %8.53, %15.20, %11.16 olarak bulunurken; kış budaması yapılan ağaçların meyvelerindeki oranlar %10.66, %16.80, %1 1.93 olarak saptanmıştır.Meyve üst renginin parlaklığı ve kırmızılığı bakımından her üç çeşitte de yaz+kış ve kış budamaları diğer uygulamalara göre daha olumlu sonuçlar vermiştir. Araştırmadaki kayısı ağaçlarının yıllık sürgünlerindeki karbonhidrat içerikleri bakımından birinci yıl kontrol ağaçları en yüksek değerleri verirken, ikinci yıl yaz+kış budamaları yapılan ağaçlar en yüksek değerleri oluşturmuştur. Yapraklardaki azot ve protein içeriği bakımından kış ve yaz+kış budaması yapılan ağaçlar en yüksek değerleri vermiştir. Bu araştırma sonucunda yaz+kış budamalarının kayısı ağaçlarında düzenli olarak yapıldığı zaman verim ve kalite üzerine olumlu etkide bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF PRUNING TREATMENTS ON THE YIELD AND FRUIT QUALITY, CARBOHYDRATE AND NITROGEN CONTENTS OF PRECOCE DE TYRINTHE, TOKALO?LU AND KARACABEY APRICOT VABJETDÎS LEVENT SON DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali KÜ DEN Ycnr: 1998, Pages: 1 68 Jury : Assoc Prof. Dr. Ali KÜ DEN : Prof. Dr. İlhamı KOKSAL : Prof. Dr. Semih TANGOLAR This study was carried out on three years-old trees of Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu and Karacabey which were grown in Mut-Mersin. The trees were pruned in summer, summer+winter and winter seasons to determine the effects of pruning on the yield, fruit quality, nitrogen and protein contents. In the first experimental year, the unpruned trees were found more productive; However the unpruned trees of Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu and Karacabey gave the lowest yield values (6.5, 4.6, 6.3 kg/tree, respectively) in the second year since they showed alternate bearing. August+winter pruning applications (12.0, 7.1, 9.7 kg/tree); July+winter pruning applications (10.4, 7.4, 10.3 kg/tree) and September+winter pruning applications (10.1, 7.1 10 kg/tree) gave higher yield values than control trees. Summer+winter pruned trees gave regular yield values in both experimental years. Summer+winter prunings increased the fruit size in all the varieties in comparison to unpruned control trees. In 1995 the fruit size of control trees of Precoce de Tyrinthe, Tokaloğlu and Karacabey varieties were obtained as 34.05, 36.96, and 45.28 g; and 44.70, 60.52, 61.07 g from August+winter pruned trees. In 1996 the fruit weights were determined as 33.78, 36.08, and 43.85 g in control trees; and 50.41, 47.48, and 58.80 g in August+winter pruned trees. Winter inprimings were found more effective in the terms of total soluble solid content than the other treatments. Summer+winter pruning applications affected the fruit color positively in all the varieties in comparison to unpruned trees. In the first experimental year while the unpruned trees gave the highest values for the carbohydrate content of the annual shoots, the summer+winter pruning applications gave the highest values in the second year. Winter and summer+winter pruned trees gave the highest values for the nitrogen and protein contents of the leaves. In conclusion, the yield and quality were positively affected by a regular summer+winter pruning in apricot trees.