Kutb'un Hüsrev ü Şirin'i üzerine söz dizimi incelemesi (1-2332)
A syntactic study on the Qutb's Hüsrev ü Şirin (1-2332)
  1. Tez No: 881172
  2. Yazar: AYYÜCE SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Türkçe, Harezm Türkçesi, Hüsrev ü Şirin, Kutb, söz dizimi, kelime grupları, Middle Turkic, Khwarezm Turkish, Hüsrev ü Şirin, Qutb, syntax, word groups
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2214
Özet
Kutb'un Hüsrev ü Şirin adlı mesnevisi, Harezm Türkçesinin en önemli dil yadigarlarından biridir. Nizami'nin aynı adlı mesnevisinin çevirisi olan eser hakkında başta Necmettin Hacıeminoğlu ve Ananiasz Zajaczkowski tarafından önemli çalışmalar yapılmıştır. Söz konusu araştırmaların kaynaklık ettiği çalışmamız eserin söz dizimsel incelemesi olup beş bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde Kutb'un Hüsrev ü Şirin adlı mesnevisi hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde söz dizimi üzerine Türkologların görüş, tanım ve sınıflamalarına yer verilmektedir. Üçüncü bölümde Hüsrev ü Şirin'de geçmekte olan cümle türleri açıklanmakta ve örnek cümleler sıralanmaktadır. Dördüncü bölüm çalışmanın temelini oluşturan söz dizimi incelemesini kapsamaktadır. Beşinci ve son bölümde Hüsrev ü Şirin'de geçmekte olan kelime grupları hakkında bilgi verilerek örnek kelime grupları sıralanmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışma değerlendirilmektedir. Çalışmamızın amacı, Kutb'un Hüsrev ü Şirin adlı mesnevisinin cümle bilgisini çözümlemektir.
Özet (Çeviri)
Qutb's masnavi called Hüsrev ü Şirin is one of the most important linguistic relics of Khwarezm Turkish. Important studies have been carried out on the work, which is a translation of Nizami's masnavi by the same name, especially by Necmettin Hacıeminoğlu and Ananiasz Zajaczkowski. Our study, which is the source of these researches, is a syntactic analysis of the work and consists of five chapters: In the first chapter, information is given about Qutb's masnavi called Hüsrev ü Şirin. In the second chapter, the opinions, definitions and classifications of Turkologists on syntax are included. In the third chapter, the types of sentences in Hüsrev ü Şirin are explained and sample sentences are listed. The fourth chapter covers the syntax analysis that forms the basis of the study. In the fifth and last section, information is given about the word groups in Hüsrev ü Şirin and sample word groups are listed. In the conclusion section, the study is evaluated. The aim of our study is to analyze the syntax of Qutb's masnavi named Hüsrev ü Şirin.