An investigation of motivation levels of preparatory school repeat level students
Hazırlık tekrar sınıfı öğrencilerinin motivasyon seviyeleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 881228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil öğrenme motivasyonu, öğretim programı, toefl ıtp, hazırlık okulu, hazırlık tekrar öğrencileri, language learning motivation, curriculum, toefl ıtp, preparatory school, repeat-level students
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki özel bir üniversitenin hazırlık okulundaki öğrencilerin motivasyon seviyelerini, C-Repeat (CR) ve C-Proficiency (CP) seviyelerinde farklı dönemlerde karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Öğrencilere“tekrar öğrencileri”denilmektedir, çünkü TOEFL ITP sınavını ilk denemelerinde geçememişler ve hazırlık seviyesinde okumaya devam etmişlerdir. Bu çalışmada karma bir yöntem uygulanmıştır. Çalışma, Dörnyei'nin İkinci Dil Motivasyonel Benlik Sistemini teorik çerçevesi olarak benimsemiştir. Veriler, iki ardışık eğitim döneminde anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Örneklem, Türkiye'nin Ankara şehrindeki özel bir üniversiteden 90 katılımcıdan oluşmaktadır. Nicel veri analizi SPSS 25.0 aracılığıyla tamamlanmıştır. Nitel veri analizi için Tematik Analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda iki tekrar öğrenci grubunun istatistiksel sonuçları arasında anlamlı bir fark olması beklenmekteydi. Sonuçlar, CR ve CP seviyelerinin motivasyon seviyeleri arasında anlamlı bir fark olmasa da,“Ought to self”,“Instrumentality Prevention”,“Travelling”ve“Positive Change of Future Self-Image”gibi değişkenlerin öğrencilerin dil öğrenme motivasyonunu etkileyen önemli faktörler olduğunu gösterdi. Görüşme sonucunda öğrenciler, kendilerine motivasyonlarını etkileyip etkilemediği sorulan iki farklı müfredat hakkında ortak bir cevap verdiler. Her iki öğretim programının da avantajları ve dezavantajları olduğunu belirterek, motivasyonlarını nasıl etkilediği konusunda pozitif ve negatif yönlerinin olduğunu belirttiler.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare the motivation levels of the students at a preparatory school in a private university, in Turkey, during different semesters in which they study in C-Repeat (CR) and C-Proficiency (CP) levels. The students are called repeat-level students because they could not pass TOEFL ITP on their first attempt and continue studying at the preparatory level. In this study, a mixed method was applied. This study embraced Dörnyei's L2 Motivational Self System as its theoretical framework. Data were collected thorough a questionnaire and semi-structured interviews in two consecutive education semesters. The sample consisted of 90 participants from a private university in Ankara, Türkiye. Quantitative data analysis was completed via SPSS 25.0. Thematic Analysis method was used for qualitative data analysis. It was expected that there would be a significant difference between the statistical results of these two groups of repeat students. The results indicated that although there is no significant difference between the motivational levels of CR and CP levels, Ought to self, Instrumentality Prevention, Travelling, and Positive Change of Future Self-Image have been found significant variables that affect the students' language learning motivation. As a result of the interview, the students shared a common response regarding two different curricula, both of which have advantages and disadvantages. When asked whether the curriculum affected their motivation, they asserted the presence of both positive and negative aspects.