Şifa mekânları: Hastane sonrası bakımda destekleyici tasarım
Healing spaces: Supportive design in post-hospital care
  1. Tez No: 881251
  2. Yazar: YAŞAR BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, şifa mimarisi, terapötik tasarım, bakım merkezleri, tıbbi mekânlar, destekleyici tasarım, Health, healing architecture, therapeutic design, care centers, medical spaces, supportive design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sağlık alanında artan hizmet talebi ve yüksek maliyetler, hastanede kalış süresini azaltmaktadır. Tıp biliminde, tedavinin hastanenin dışında devamını sağlayan evde bakım desteği, yeni bir yaklaşım olarak giderek önem kazanmaktadır. Evde bakım hizmeti, her hastalık için yeterli olmamakta ve bakım destek merkezilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda inceleme, hastanenin iş yükünü alan, hastaneye dönüşleri azaltan, evde bakım hizmeti sunumunu destekleyen sağlık bakım merkezlerinin ve tasarımı anlayışı üzerine odaklanmaktadır. Geniş bir perspektifi ile tasarim anlayışı araştırıldı. Çalışmanın temel araştırma odağı sağlık mekanlarınin tasarim anlayışı oldu. Sağlık mekanlarının tasarım ve ilgli bilim alanlarının etkileşimi incelendi. Araştırmanın ikinci bölümünde, sağlık alanında incelenen mekânlar ve kavramlar anlatılıyor. Sağlık mekânlarının tarihsel arka plan ve tasarım konseptinin kavramsal gelişimi tanıtılıyor Üçüncü bölümde, araştırma metodolojisi olarak veri toplama yöntemi ve araştırma evreni açıklanmıştır. Literatürde iç mimarlık alanının dışında, incelenen disiplinler ve bilimsel veriler tanıtılmaktadır. Bulgular; araştırma ile sağlık merkezlerinin iyleşme sürecindeki rolü ve terapötik tasarım çalışmaları anlatılıyor. Literatür kapsamında incelenen hipotez ve kavramlar tanıtılıyor. Sonuç bölümünde; Hastane sonrası bakım ve terapötik tasarım konularında bulgular bağlamında yeni bakış açıları öneriliyor. Sosyoekonomik durumu, depremselliği ve imar yasası kapsamında yeni uygulamalar ve politikalar tartışılıyor. Araştırma Problemi: Sağlıkta giderek önem kazanan bakım destek merkezlerinin araştırılması. Araştırma Sorusu: Sağlık bakım destek merkezlerinin tasarım anlayışı ne olmalıdır?
Özet (Çeviri)
Increasing demand for services in the health sector and high costs are reducing the length of hospital stays. In medical science, home care support that continues treatment outside of the hospital is gaining importance as a new approach. Home care service is not sufficient for every disease and care support centers are needed. In this context, the review focuses on the understanding of health care centers, which take up the workload of the hospital, reduce returns to the hospital, support home care service, and design. The understanding of design was investigated with a broad perspective. The primary research focus of the study was the design approach of healthcare spaces. The design of healthcare spaces and their interaction with related scientific fields were examined. In the second part of the research, the spaces and concepts studied in the field of health are explained. The historical background of health spaces and the conceptual development of the design concept are introduced. In the third chapter, the data collection method and the research population are explained as research methodology. In the literature, disciplines and scientific data examined outside the field of interior architecture are introduced. Findings; the research describes the role of health centers in the healing process and therapeutic interior design studies. Within the scope of the literature, various hypotheses and concepts are introduced. In the conclusion section, new perspectives are proposed in the context of the findings on post-hospital care and therapeutic design. New applications and policies are being discussed within the scope of the socio-economic status, seismicity and zoning law. The interdisciplinary interaction and integration in design are emphasized. Research Problem: Inadequacy of care support centers, which are becoming increasingly important in health. Research Question: What should be the design understanding of care support centers?