Diyarbakır ve Adana koşullarında yetiştirilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinde fenolojik devreler ile bazı iklimsel etkenler arasındaki ilişkiler
Relations between some climatic factors and phenologic periods in some table grape cultivars grown in Diyarbakır and Adana conditions
  1. Tez No: 88127
  2. Yazar: GÜLTEKİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, Üzüm, Fenolojik devre, İklimsel etkenler
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR VE ADANA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE FENOLOJİK DEVRELER İLE BAZİ İKLİMSEL ETKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER Gültekin ÖZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Yıl: 1998, Sayfa: 90 Jüri : Prof. Dr. Fuat ERGENOĞLU : Prof. Dr. Sinan ETİ Çukurova ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümlerinde 1997-1998 yıllarında yürütülen bu çalışmada, Perle de Csaba, Perlette, Cardinal, Muscat Rein de Vigne, Tarsus beyazı ve Alphonse Lavallee sofralık üzüm çeşitlerinin belirli fonolojik devreler arasındaki sürede, sıcaklık, güneşlenme ve yağış durumlarının incelenmesi ve olgunluğa kadarki sürede her iki bölgede salkım ve tane ile şıra özelliklerinde oluşan farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Sonuçta iklimsel özelliklerden özellikle sıcaklık, yağış ve güneşlenmenin her iki ilde de bağcılık açısından sorun yaratmayacak düzeyde olduğu belirlenmiştir. Etkili sıcaklık toplamı bakımından iller karşılaştırıldığında fenolojik gelişme devrelerine göre değişmekle birlikte Diyarbakır ilinde daha yüksek değerler bulunmuştur. Güneşlenme süresi de yıllara ve fenolojik gelişme safhalarına göre değişmekle birlikte Diyarbakır ilinde daha yüksek olmuştur. Çeşitlerde fizyolojik aktivite Diyarbakır ilinde daha erken başlarken, meyve olgunlaşması Adana ilinde daha erken olmuştur. Salkım, tane ve şıra özelliklerine ilişkin bulgular her iki ekolojide de hemen hemen aynı değerlerde bulunurken, çeşitler arasında önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RELATIONS BETWEEN SOME CLIMATIC FACTORS AND PHENOLOGIC PERIODS IN SOME TABLE GRAPE CULTIVARS GROWN IN DİYARBAKIR AND ADANA CONDITIONS Gültekin ÖZDEMİR DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Year: 1998, Pages: 90 Jury : Prof. Dr. Fuat ERGENO?LU : Prof. Dr. Sinan ETİ In this study, which carried out in the Department of Horticulture Faculty of Agriculture of both Çukurova and Dicle Universities, Perle de Csaba, Perlette, Cardinal, Muscat Rein de Vigne, Tarsus beyazı and Alphonse Lavallee table grape cultivars were used to determine the effects of temperature, sunlight and rainfall conditions in given phenological periods and aimed to find out the different properties of cluster, berry and berry juice in both ecologies until grapes were maturated. In conclusion, the climatic parameters, such as temperature, rainfall and sunlight were favourable for the viticultural point of view in both cities. Comparing the total efficient temperature of both cities which waried according to the phenological development yet higher values were obtained in Diyarbakır. Although the duration of sunny days changed according to the year and the periods of phenological development, it appeared to be of longer in Diyarbakır. While the bud sprouting of the grape cultivars began at early time in Diyarbakır, the grape maturity was earlier in Adana. The properties of the cluster, berry and its juice were found about similar in both of ecologies whereas considering these, there were significant differences among the cultivars. Key Word: Grapevine, Grape, Phenological Periods, Climatic Factors