Kinnow mandarininde karbonhidratların ve bitki besin elementlerinin mevsimsel dağılımı
Seasonal changes of carbohydrates and plant nutrients in kinnow mandarin
- Tez No: 88133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT YEŞİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kinnow, periyodisite, karbonhidrat, bitki besin elementleri, Kinnow, alternate (biennial) bearing, carbohydrates, plant nutrients
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz KİNNOW MANDARİNİNDE KARBONHİDRATLARIN VE BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN MEVSİMSEL DAĞDIM EBRU CÜCÜ-AÇBKALIN Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Haziran, 1998, 110 sayfa Bu çalışmada, mutlak periyodisite gösteren Kinnow mandarini ağaçlarının var ve yok yıllarındaki karbonhidrat (toplam şeker, sakkaroz, nişasta, indirgen şeker ve toplam karbonhidratlar) ve bitki besin maddeleri (N, P, K, Ca, Mg) düzeylerindeki mevsimsel değişimler incelenmiştir. Çalışmada var ve yok yıllarındaki karbonhidrat ve bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimi arasındaki farklılıkları belirlemek, periyodisite ile olan ilişkilerini saptamak ve olayın fizyolojisini aydınlatmak amaçlanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların, periyodisite gösteren turunçgil ve diğer meyve türlerindeki bu sorunun çözümüne de katkısı olacaktır. Araştırmada Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında bulunan Kinnow mandarini ağaçlarından 12 ay boyunca alınan yaprak örnekleri Bahçe Bitkileri ve Toprak Bölümü Laboratuarları ve Merkezi Laboratuar kullanılarak analizlenmiştir. Araştırma sonucunda, var ve yok yıllarına ait karbonhidrat ve bitki besin maddeleri arasındaki farklıklar bazı aylar hariç farklılık % 5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Karbonhidratlarda depo formu olan nişasta ile aktif form olan suda çözünebilir şekerlerin (toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz) mevsimsel değişimi arasında tersine bir ilişki saptanmıştır. Suda çözünebilir şekerlerin çiçek ve meyve tarafından kullanımının fazla olması nedeniyle var yılında yok yılına göre daha düşük, nişastanın ise yok yılında var yılma göre daha düşük seviyede bir değişim gösterdiği saptanmıştır.Toplam karbonhidratlar ve C/N oranı bakımından ise, var ve yok yıllarındaki değişim aylara göre farklılık göstermiştir. Bitki besin maddeleri yönünden; var ve yok yıllarında N miktarındaki farklılığın seyri aylara göre değişmiş ve oldukça dalgalanan bir değişim göstermiştir. P, K, Mg'da var yılında daha düşük seviyede, Ca'da ise yok yılında daha düşük seviyede bir değişim gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEASONAL CHANGES OF CARBOHYDRATES AND PLANT NUTRIENTS IN KINNOW MANDARIN EBRU CÜCÜ-AÇTKALIN Master of Science Thesis, Department of Horticulture Adviser: Assoc Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu June 1998, 110 Pages In this study, seasonal changes of carbohydrates (total sugar, sucrose, starch, reducing sugar and total carbohydrates) and macro nutrients on leaves (N, P, K, Ca, Mg) of Kinnow mandarin trees, which show absolute alternate bearing, in on and off years were examined. The objectives of this research were; determination differences in seasonal changes of carbohydrates and plant nutrients between on and off years, examination of relations between alternate bearing and them, explanation of physiology of this event. On the other hand, results obtained from this research will supply much more advantages for this problem in citrus and other fruit trees, showing alternate bearing. Research carried out on leaf samples taken from Kinnow mandarin trees during 12 months at Akdeniz University Agricultural Faculty Research Orchard and leaf samples were analized in Pomology laboratory of Horticultural and Laboratory of Soil Science. Differences between on and off years in terms of carbohydrates and plant nutrients were found to be statistically significant with the exception of some months. Negative relation was determined between seasonal changes of starch which is storage form of carbohydrates and soluble sugar (total sugar, reducing sugar and sucrose) which is fflactive form of carbohydrates. Lower level changes were observed in soluble sugars in on years comparing to off years; because of huge expending from flower and fruit in on years. Furthermore, differences between on and off years İn terms of total carbohydrates and C/N ratio were observed. In terms of plant nutrients, differences in N levels changes depending on months. In addition to, changes of N levels a quite fuluctiation were demonstrated. Lower level changes were observed during P, K, Mg levels in on years and Ca levels in off years.