Bir kimliğin gerçek heterojenliği ile göreli homojenliği arasındaki Afrika Diasporası
The African Diaspora between real heterogeneity and relative homogeneity of an identity
  1. Tez No: 881377
  2. Yazar: MOUHAMED MOUBARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: African diaspora, Identity, homogeneity, heterogeneity. Sience Code:114110
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Afrika Diasporası' kavramı genel olarak sosyal bilimler, özel olarak da sosyoloji alanında oldukça karmaşık bir konu olmaya devam etmektedir. Çünkü tek bir araştırma projesinde incelenmesi mümkün olmayan neredeyse sonsuz sayıda gri alanı kapsamaktadır. Bu karmaşıklığı göz önünde bulundurarak soruna Emile Durkheim'ın mekanik ve organik dayanışmacılığı anlamında bir topluluk olarak diasporanın homojenliğini savunanlar ile buna karşı çıkan ve diasporanın heterojenliğini savunanlar arasındaki tartışma açısından yaklaşmaya karar verdik. Ana hipotez; 'Afrika diasporasının' kavramsal olarak çok da sağlam olmayan bir tekçiliğe ve birlik varsayımına gömülü olması, pan-Afrikanizm gibi hem bilimsel hem de siyasi anlatılar tarafından desteklenmesine rağmen her açıdan heterojen bir yapıyı temsil ediyor olmasıdır. Bu pozisyon; saha çalışmamızdan elde ettiğimiz sosyal kimlik teorisi, gerçekliğin sosyal inşası teorisi, ulusötesicilik ve sosyal temsile yönelik teorik yaklaşımlar ışığında analiz edildiğinde ampirik kanıtlarla da desteklenmektedir. Bu analitik ve teorik perspektiflerden hareketle, kara kıtanın kıta dışında yaşayan çocuklarının tanımlanması için“Afrika diasporası”yerine“Afrika diasporaları”denilecek ve olgu yeniden formüle edilecektir. Yapılan çalışma dört ana bölüme ayrılmıştır: İlk bölümde kavramsal çerçeve ve ilişkili teoriler açıklanacakır. İkinci bölümde diasporanın homojenliği üzerine tezler ile diasporanın hetorojenliğine dair argümanlar incelenmiştir. Ardından elde edilen ampirik veriler ile literatürde yapılan tartışmalar arasındaki ilişkiye yoğunlaşılmıştır. Son bölümde ise Afrika diasporası etiketinin yapısökümü üzerine tartışılmalar yapılarak tez sonlandırılmıştır. Anahtar Kavramlar : Afrika diasporası, kimlik, homojenlik, heterojenlik. Bilim Kodu: 114110
Özet (Çeviri)
The concept of the 'African Diaspora' remains a highly complex topic in the social sciences in general and sociology in particular. This is because it encompasses an almost infinite number of grey areas that cannot be examined in a single research project. Given this complexity, we decided to approach the problem from the perspective of the debate between those who argue for the homogeneity of the diaspora as a community in the sense of Emile Durkheim's mechanical and organic solidarism, and those who oppose this and argue for the heterogeneity of the diaspora. The main hypothesis is that the 'African diaspora' is conceptually embedded in a not very robust monism and assumption of unity, representing a heterogeneous structure in every respect, despite being supported by both scientific and political narratives such as pan-Africanism. This position is supported by empirical evidence when analysed in the light of the theoretical approaches to social identity theory, social construction of reality theory, transnationalism and social representation derived from our fieldwork. Based on these analytical and theoretical perspectives, the phenomenon will be reformulated by replacing“African diaspora”with“African diasporas”to describe the children of the black continent living outside the continent. The study is divided into four main sections: The first section describes the conceptual framework and related theories. In the second part, the arguments on the homogeneity of the diaspora and the arguments on the heterogeneity of the diaspora are analysed. This is followed by a focus on the relationship between the empirical data and the debates in the literature. The final chapter concludes the thesis by discussing the deconstruction of the African diaspora label.