7. sınıf matematik öğretim programında yer alan cebir öğrenme alanının öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerinin gelişimine etkisi
The effect of the algebra learning area in the 7th grade mathematics teaching program on the development of students' algebratic thinking levels
  1. Tez No: 881449
  2. Yazar: MERVE NUR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BERNA BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: cebir, cebir öğretimi, cebirsel düşünme, cebirsel düşünme düzeyleri, matematik öğretim programı, algebra, algebra teaching, algebraic thinking, levels of algebraic thinking, mathematics curriculum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmayla amaçlanan, 7. sınıf matematik öğretim programındaki cebir öğrenme alanının öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerinin gelişimine etkisinin incelenmesidir. Çalışma 2022-2023 yılı eğitim öğretim döneminde Yozgat ilinin Çekerek ilçe merkezindeki devlet okullarında eğitim gören 7. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışma grubundaki öğrenci sayısı 104' tür. Çalışmada öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerini ölçebilmek amacıyla ön test ve son test biçiminde Cebirsel Düşünme Düzeyi Belirleme Testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; 7. sınıf matematik öğretim programındaki cebir öğrenme alanının, öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerinde olumlu yönde anlamlı bir fark yarattığı görülmüştür. Düzey olarak bakıldığında öğrencilerden yüksek başarılıların düşük başarılılara göre daha üst seviyede cebirsel düşünme düzeylerinde bulundukları tespit edilmiştir. Ayrıca, 7. sınıf matematik öğretim programındaki cebir öğrenme alanının öğrencilerden düşük başarılılar üzerinde de yüksek başarılılar üzerinde de olumlu yönde anlamlı fark yarattığı görülmüştür. Başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerin cebirsel düşünme düzeylerinde daha fazla etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the algebra learning area in the 7th grade mathematics curriculum on the development of students' algebraic thinking levels. The study was conducted with 7th grade students studying in public schools in the Çekerek district center of Yozgat province in the 2022-2023 academic year. The number of students in the study group is 104. In the study, the Algebraic Thinking Level Determination Test was applied in the form of a pre-test and post-test in order to measure the algebraic thinking levels of the students. According to research findings; It was observed that the algebra learning area in the 7th grade mathematics curriculum created a positive and significant difference in the algebraic thinking levels of the students. When considered in terms of level, it was determined that high-achieving students had higher algebraic thinking levels than low-achieving students. In addition, it was observed that the algebra learning area in the 7th grade mathematics curriculum created a positive and significant difference on both low and high achievers students. It has been observed that students with high success levels are more effective in their algebraic thinking levels.