İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeye yönelik öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları ve değerlendirme yöntemleri
In class practices and assessment methods of teachers to develop the creative writing skills of primary school 4th students
- Tez No: 881457
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, ilkokul, uygulamalar, yaratıcılık, yaratıcı yazma, yazma, yöntemler, Assessment, applications, creativity, creative writing, methods, primary school, writing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeye yönelik öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları ve değerlendirme yöntemlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan 14 kadın, 11 erkek olmak üzere toplam 25 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu sonucunda toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenlerin, öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerini geliştirmek için gösteri ve beyin fırtınası yöntemleri daha sık kullandıkları, şiir, kompozisyon, mektup yazdırma, bir film ya da metnin sonunu tamamlama, atasözü ve deyimler yardımıyla yazma gibi sınıf içi uygulamalar yaptıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrencilerinin yazılarını değerlendirmek için portfolyo, kontrol listesi ve dereceli puanlama anahtarını daha sık kullandıkları, yazıları değerlendirme esnasında imla kuralları ve noktalama işaretlerinin kullanımına, yazıdaki anlam bütünlüğüne ve yazının biçimsel özelliklerine sıklıkla dikkat ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine teachers' classroom practices and evaluation methods to improve the creative writing skills of 4th grade primary school students. A case study, one of the qualitative research designs, was used in the research. The study group of the research consists of a total of 25 classroom teachers, 14 female and 11 male, working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year. Data were collected with a semi-structured interview form. The data collected as a result of the semi-structured interview form was analyzed using the content analysis method. In line with the findings obtained from the research, it was concluded that teachers used demonstration and brainstorming methods more frequently to improve the creative writing skills of their students and carried out in-class practices such as writing poems, compositions, letters, completing the end of a movie or text, and writing with the help of proverbs and idioms. It has been concluded that teachers use portfolios, checklists and rubrics more frequently to evaluate their students' writings, and that they frequently pay attention to the use of spelling rules and punctuation marks, the integrity of meaning in the writing and the formal features of the writing while evaluating the writings.