Kişisel verileri koruma kurulu ilke kararları bağlamında kişisel veri ihlalleri
Personal data breaches in the context of the personal data protection board's resolutions
  1. Tez No: 881462
  2. Yazar: AHSEN HAMURCU SÜMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Personal Data, Data Breach, Board Resolutions, Data Security, Impact Assessment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Türkiye'de yaşanan kişisel veri ihlallerini Türk veri koruma otoritesi olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu İlke kararları ekseninde incelemeyi amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kişisel verilere ilişkin kavramsal açıklamalara yer verildikten sonra kişisel verilerin korunması hakkının dayanağı ve bu hakkın öneminden bahsedilmiştir. Kişisel verilerin korunmasına duyulan ihtiyaç, veri mahremiyeti ve veri güvenliğinin önemi de bu başlık altında incelenmiştir. Ardından kişisel verilerin korunmasına ilişkin uluslararası düzenlemeler ile Türk hukukunda konuya ilişkin kanuni düzenlemelere yer verilmiştir. Kişisel veri ihlallerine ilişkin temel ilkeler ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin denetim sistemine çalışmanın ikinci bölümünde yer verilmiştir. Veri işleme ve veri güvenliği ilkeleri ile veri işleme izni, kişisel verilerin korunmasına ilişkin temel ilkeler başlığı altında incelenmiştir. Devamında ise kişisel verilerin korunması hakkının korunmasına yönelik denetim sistemi incelenmiştir. Türk veri koruma otoritesi olan ve çalışmada ilke kararları incelenen Kişisel Verileri Koruma Kurumunun idari denetimine ilişkin detaylı açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise veri ihlallerine ilişkin genel açıklamalara yer verilerek Kişisel Verileri Koruma Kurulunun ilke kararları doğrultusunda bu alanda yaşanan ortak sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda etki değerlendirmesi, veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler ve hesap verebilme zorunluluğu değerlendirilerek, ilke kararlarının veri koruma hukukuna katkısı açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kişisel Veri, Veri İhlali, İlke Kararı, Veri Güvenliği, Etki Değerlendirmesi.
Özet (Çeviri)
This study, aiming to examine the personal data violations in Turkey within the framework of the principles decisions which are given the Turkish data protection authority, the Personal Data Protection Board, consists of three parts. The first part of the study provides conceptual explanations regarding personal data, followed by discussions on the basis of the right to personal data protection and the importance of this right. The need for the protection of personal data, the importance of data privacy, and data security are also examined under this heading. Subsequently, international regulations on the protection of personal data and legal regulations concerning the subject in Turkish law are discussed. The second part of the study covers the fundamental principles related to personal data breaches and the audit system for the protection of personal data. Principles of data processing and data security, as well as consent for data processing, are examined under the title of fundamental principles for the protection of personal data. Furthermore, the audit system aimed at safeguarding the right to personal data protection is explored. Detailed explanations regarding the administrative supervision of the Personal Data Protection Authority, which is the Turkish data protection authority, and the board resolutions examined in the study are provided. In the third and final part of the study, general explanations regarding data breaches are provided, and common problems in this field are attempted to be identified in line with the resolutions of the Personal Data Protection Board. In this context, the contribution of board resolutions to data protection law is explained by evaluating impact assessments, obligations related to data security, and the necessity of accountability.