Arabulucunun hak ve yükümlülükleri
Rights and obligations of the mediator
- Tez No: 881463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabulucu, Arabuluculuk, Hak, Yükümlülük, Mediator, Mediation, Right, Obligation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Arabuluculuk faaliyeti devlet yargısına nazaran birçok yönüyle avantajlı alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk yöntemi faydaları sebebiyle günümüzde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında en çok uygulanan yöntemdir. Arabuluculuk faaliyeti devlet yargısına nazaran daha serbest bir yöntemdir. Bu sebeple kanun koyucu tarafından bu serbestinin çerçevesinin çizilmesi noktasında kanun ve yönetmeliklerle bazı ilkeler benimsenmiş ve düzenlemeler yapılmıştır. Arabuluculuk faaliyetinin en doğru şekilde yürütülmesi ve süreçte hem tarafların hem de arabulucuların korunması amacıyla kanun koyucu tarafından arabuluculara bir takım haklar verilmiş ve yükümlülükler yüklenmiştir. Arabulucuların sahip olduğu bir kısım haklar aynı zamanda yükümlülük de içermektedir. Arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi esnasında arabuluculara ait hak ve yükümlülüklerin uygulanması noktasında bir kısım sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sorunlar sayısız birçok nedenden doğabilmektedir. Bu yazında arabulucunun hak ve yükümlülükleri incelendikten sonra bu kapsamında ortaya çıkan sorunlar ve henüz ortaya çıkmamış olup doğma ihtimali olan bir kısım problemler üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda arabuluculara ait hak ve yükümlülükler titizlikle incelenmiş, bu kapsamda online veri tabanları taranarak, konu ile ilgili yazılmış kitaplar, bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleler, yayımlanmış doktora ve yüksek lisans tezleri incelerek, konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Yazın, ilgili literatür değerlendirilerek, araştırmanın amacı doğrultusunda sonuç ve öneriler kısmıyla son bulmuştur. Bu çalışmanın ilgili alanda rehber olması ve literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mediation activity is an alternative dispute resolution method that has many advantages compared to state justice. This is the most commonly applied method among alternative dispute resolution methods today due to its benefits. Mediation activity is a freer method compared to state justice. For this reason, some principles have been adopted and regulations have been made by the legislator in terms of drawing the framework of this freedom with laws and regulations. In order to carry out the mediation activity in the most correct way and to protect both the parties and the mediators in the process, the legislator has given certain rights and imposed obligations on the mediators. Some of the rights that mediators have also include obligations. During the execution of the mediation activity, some problems may be encountered in terms of the implementation of the subject. These problems may arise from numerous reasons. In this article, after examining the rights and obligations, we focus on the problems that arise and some problems that may arise. In our study, the rights and obligations of mediators were meticulously examined, and in this context, online databases were scanned, books written on the subject, articles published in scientific journals, published doctoral and master's theses were examined, and detailed explanations were given on the subject. The literature was evaluated and concluded with the conclusion and recommendations section in line with the purpose of the research. This study is intended to be a guide in the relevant field and contribute to the literature.