Arabulucunun hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of the mediator
  1. Tez No: 726251
  2. Yazar: BEDİRAY ERDOST
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ŞIPKA, DOÇ. DR. M. SERHAT SARISÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk Faaliyeti, Arabulucu, Hukukî Sorumluluk, Cezaî Sorumluluk, Disiplin Sorumluluğu, Mediation Activity, Mediator, Legal Liability, Criminal Liability, Disciplinary Responsibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Alternatif çözüm yollarının esas modeli olan arabuluculuk, dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Türk Hukuk Sistemi'ne ise 2012 yılında 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun kabulü ile dahil olmuştur. Arabulucunun hak ve yükümlülükleri Arabuluculuk Kanunu'nda düzenlenmiş olmasına rağmen bu yükümlülüklerine aykırı davranması durumunda yaptırımının ne olacağı düzenlenmemiştir. Bu durumda arabulucu taraflara zarar verdiğinde hukukî olarak sorumlu olmayacak mıdır? Olacaksa nasıl ve neye dayanarak sorumlu olacaktır? Bu düşünceden yola çıkılarak hazırlanan çalışmamızın birinci bölümünde arabuluculukla ilgili temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Arabulucunun Hukukî Sorumluluğu üst başlığını taşıyan ikinci bölümde, arabulucunun arabulucu sözleşmesinden, haksız fiilden, sebepsiz zenginleşmeden ve güven ilişkisinden kaynaklanan sorumlulukları mevzuat, öğreti, yargı kararları incelenerek değerlendirilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise,“Arabulucunun Disiplin ve Ceza Sorumluluğu”ana başlığı altında, arabulucunun disiplin sorumluluğu, Hukuk Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümlerinden doğan cezaî sorumluluğu incelenerek değerlendirilmiştir. Tarafların ve kamunun mağduriyetinin önlenmesi amacı ile yapılması gereken düzenlemeler konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mediation, which is the main model of alternative solutions, is used in many countries of the world. It was included in the Turkish Legal System with the adoption of the Law No. 6325 on Mediation in Civil Disputes in 2012. Although the rights and obligations of the mediator are regulated in the Law, it is not regulated what the sanction will be in case of breach of these obligations. In this case, will the mediator not be legally liable when he harms the parties? If so, how and on what basis will he be responsible? In the first part of our study, which was prepared based on this idea, the basic concepts related to mediation were emphasized. In the second chapter, which is titled Legal Liability of the Mediator, the mediator's responsibilities arising from the mediator's contract, tortious act, unjust enrichment and trust are evaluated by examining the legislation, doctrine and judicial decisions. In the third part of our study, under the main title of“Mediator's Disciplinary and Criminal Responsibility”, the disciplinary responsibility of the mediator, the criminal responsibility arising from the provisions of the Law on Mediation in Civil Disputes and the Turkish Penal Code has been examined and evaluated. Suggestions were made on the arrangements that should be made in order to prevent the unjust treatment of the parties and the public.