Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıklarının akademik güdülenme ve akademik erteleme davranışlarına etkisi
The effect of digital game addictions on academic motivation and academic procrastination behaviours of secondary school students
- Tez No: 881474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Akademik Güdülenme, Akademik Erteleme, Digital Game Addiction, Academic Motivation, Academic Procrastination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile akademik güdülenme ve akademik erteleme davranışlarına etkisinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Adana ilinin Çukurova ve Seyhan ilçelerinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmuş olup örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 601 öğrenci oluşturmuştur. Örneklemin % 52.6'sı kız % 47.4'ü erkek öğrencilerden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”“Akademik Güdülenme Ölçeği”ve“Akademik Erteleme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi, LSD Post Hoc testi ve Lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 2.3'ünün dijital oyun bağımlılığı normal, % 43.4'ünün dijital oyun bağımlılığı az riskli grup, % 43.9'unun dijital oyun bağımlılığı riskli grup, % 9.3'ü dijital oyun bağımlısı, % 1'i yüksek düzeyde dijital oyun bağımlısı olduğu belirlenmiştir. Dijital Oyun Bağımlılıkları ile cinsiyet, sınıf, gelir düzeyi, herhangi bir dijital araca sahip olma, günlük dijital oyun sıklığı, akademik başarı düzeyleri değişkenleri arasında anlamlı farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak anne ve baba eğitim düzeyi ile dijital oyun bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Araştırmada akademik güdülenme düzeyleri ile cinsiyet, sınıf, günlük dijital oyun oynama sıklığı, akademik başarı düzeyleri değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Akademik güdülenme ile gelir düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi ve herhangi bir dijital araca sahip olma değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca öğrencilerin akademik erteleme davranışı eğilimleri ile gelir düzeyi, anne eğitim durumu, günlük dijital oyun oynama sıklığı değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ancak akademik erteleme ile cinsiyet, sınıf, baba eğitim düzeyi, herhangi bir dijital araca sahip olma ve akademik başarı algısı arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde; dijital oyun bağımlılığı ile akademik erteleme arasında pozitif yönlü, akademik güdülenme ile negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığının akademik ertelemeyi arttırdığı ve akademik güdülenmeyi ise azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the effect of digital game addiction on academic motivation and academic procrastination behaviours of secondary school students. Method: The research was carried out with relational screening method. The population of the research consisted of secondary school students studying in Çukurova and Seyhan districts of Adana province and the sample consisted of 601 students selected by convenience sampling method. The sample consisted of 52.6% female and 47.4% male students. 'Personal Information Form', 'Children For Digital Game Addiction Scale', 'Academic Motivation Scale' and 'Academic Procrastination Scale' were used to collect the data. Descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment correlation analysis, LSD Post Hoc test and Linear regression analysis were used to analyse the data. Findings: In the study, ıt was determined that 2.3% of the students participating in the study had normal digital game addiction, 43.4% had low-risk digital game addiction, 43.9% had high-risk digital game addiction, 9.3% had digital game addiction, and 1% had high level digital game addiction. It was concluded that there was a significant difference between digital game addiction and gender, class, income level, having any digital device, daily digital game frequency, and academic achievement levels. However, there was no significant difference between mother and father education level and digital game addiction. In the study, significant differences were found between academic motivation levels and gender, class, daily digital game playing frequency and academic achievement levels. There was no significant difference between academic motivation and income level, mother and father education level and having any digital devices. In addition, significant differences were found between the academic procrastination behaviour tendencies of the students and income level, mother's education level, and daily frequency of playing digital games. However, there was no significant difference between academic procrastination and gender, grade, father's education level, having any digital device and academic achievement perception. Result: When the results of the study were evaluated in general, a positive relationship was found between digital game addiction and academic procrastination, and a negative relationship was found with academic motivation. It was concluded that students' digital game addiction increased academic procrastination and decreased academic motivation.