TRT Çocuk Kanalında yayınlanan yerli yapım çizgi filmlerde ailenin temsili: Biz İkimiz, Elif'in Düşleri, Niloya, Pepee ve Canım Kardeşim örneği
Representation of the family in local production cartoons broadcasted on TRT Child Channel: The example of Biz İki̇miz, Eli̇f'i̇n Düşleri̇, Niloya, Pepee and Canim Kardeşi̇m
- Tez No: 881499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Aile, Temsil, Çizgi Film, TRT Çocuk, Family, Representation, Cartoon, TRT Çocuk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çizgi filmler, günümüzde her yaştan çocuğun izlemekten keyif aldığı bir program türü olarak yıllardır çeşitlendirilerek izleyicilerin beğenisine sunulmaktadır. Her yaşa hitap eden bu içeriklerde değişmeyen tek şey ise aile temasıdır. Çocukların ebeveynleri ile olan ilişkisi doğrultusunda kişilik gelişimi ailede başlamakta ve daha sonra çevresel koşullara bağlı olarak gelişmektedir. Çevresel koşullar arasında sayılabilecek olgulardan birini de medyada sunulan içerikler oluşturmaktadır. Çizgi filmlerde aile yapılarının, çocukların, ebeveynlerin, yaşam biçiminin, cinsiyet ve rollerin, davranış ve tutumların ve arkadaşlık ilişkilerinin temsil edilmesi çocuklar için bir örnek sunmaktadır. İçeriklerine göre yer yer abartılı ve fantastik unsurlar barındıran çizgi filmlerde temsil edilenler, çocukların gerçek yaşamla çizgi film evreni arasındaki farkı ayırt etmesini zorlaştırmakta, gerçeklik algısını bozabilmekte ve sunulan mükemmeliyetçi imaj çocukların kendi yaşamlarını sorgulamasına neden olabilmektedir. Bu araştırma temel olarak, TRT Çocuk kanalında yayınlanan aile temalı yerli yapım çizgi filmlerde ailenin temsil ediliş biçimine odaklanmaktadır. Bu bağlamda aile teması bulunan Canım Kardeşim, Biz İkimiz, Elif'in Düşleri, Niloya ve Pepee isimli çizgi filmlerin Youtube üzerinden en fazla izlenme sayısına ulaşmış beşer bölümü örneklem olarak seçilmiştir. İncelenmek üzere seçilen çizgi filmlerin çocuk ebeveyn ilişkisi, aile yapısı, yaşam biçimi, ebeveynlerin çocuklara karşı tutumu, aile bireylerin cinsiyetlerine göre rolleri bağlamında resmetme ve temsil, gerçek dünya ile karşılaştırma gibi kullanım amaçlarına göre imkânlar sunan içerik analizi yöntemi kullanılarak irdelenmiştir. Analiz edilmek üzere seçilen bölümlerin incelenmesinde, kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocuklarına karşı aşırı hoşgörülü tutum benimseyen ebeveynlerin gerçek yaşamla örtüşmediği, geleneksel cinsiyet rollerinin pekiştirilmesine hizmet edildiği, ütopik bir aile temsilinin söz konusu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cartoons, as a type of program that children of all ages enjoy watching today, have been diversified and presented to viewers for years. The only thing that does not change in this content that appeals to all ages is the theme of family. In line with children's relationship with their parents, personality development begins in the family and then develops depending on environmental conditions. One of the phenomena that can be counted among environmental conditions is the content presented in the media. The representation of family structures, children, parents, lifestyle, gender and roles, behaviors and attitudes, and friendship relations in cartoons provides an example for children. The representations in cartoons, which sometimes contain exaggerated and fantastic elements according to their content, make it difficult for children to distinguish between real life and the cartoon universe, distort the perception of reality, and the perfectionist image presented may cause children to question their own lives. This research mainly focuses on the representation of family in family-themed domestic cartoons broadcast on TRT Children's channel. In this context, five episodes of the family-themed cartoons Canım Kardeşim, Biz İkimiz, Elif'in Düşleri, Niloya and Pepee, which have the highest number of views on Youtube, were selected as a sample. The cartoons selected for analysis were evaluated by content analysis method in terms of comparing issues such as child-parent relationship, family structure, lifestyle, parental attitudes and gender roles with the real world. It was used to examine the sections selected for analysis. As a result of the research, it was concluded that parents who adopt an overly tolerant attitude towards their children do not overlap with real life, serve to reinforce traditional gender roles, and represent a utopian family.