Presbiakuzili olgularda difüzyon tensör görüntülemeile beyaz cevher bütünlüğünün değerlendirilmesi
Evaluation of white matter integrity by usingdiffusion tensor imaging in patients with presbycusis
  1. Tez No: 881512
  2. Yazar: YAĞMUR BAŞAK POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ATASOY BADUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Presbiakuzi, Difüzyon Tensör Görüntüleme, İşitme Kaybı, Presbycusis, Diffusion Tensor Imaging, Hearing Loss
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışma, presbiakuzi (yaşa bağlı işitme kaybı) tanısı almış bireylerde beyaz cevher bütünlüğünün difüzyon tensör görüntüleme (DTG) yöntemiyle değerlendirilmesini ve bu verilerin hastaların işitme kaybı dereceleri ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Presbiakuzi tanısı almış 50 yaş ve üzerindeki 163 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak, benzer yaş grubundaki normal işitme seviyelerine sahip 96 kişi seçilmiştir. Presbiakuzi tanısı konulan hastalar ve kontrol grubundaki bireylerin beyinlerinin 18 farklı beyaz cevher lokalizasyonundan fraksiyonel anizotropi (FA), görünür difüzyon katsayısı (ADC), aksiyal difüzivite (AD) ve radyal difüzivite (RD) ölçümleri yapılmış ve elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Hasta grubu, saf ses işitme odyometri değerlerine göre hafif, orta ve ileri derece işitme kaybı olmak üzere üç gruba ayrılmış, her grubun DTG parametreleri kendi içinde karşılaştırılmıştır. Ayrıca, konuşma ayırma odyometri skoru ile DTG verileri arasındaki ilişki çoklu regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Presbiakuzi tanısı almış hastalarda beyaz cevher yolaklarında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlemlenmiştir. Özellikle sağ ve sol lateral lemniskuslarda ve sol internal kapsülün anterior bacağında FA değerlerinde azalma; sol süperior temporal girus beyaz cevherinde RD değerlerinde artış saptanmıştır. İşitme kaybının şiddetine göre yapılan gruplar arası karşılaştırmalarda, orta ve ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda sağ ve sol singulumda ADC değerlerinde artış gözlenmiş, hafif işitme kaybı olan hastalara kıyasla orta derecede işitme kaybı olanlarda sağ inferior fronto-oksipital fasikül FA ve sağ lateral lemniskus AD değerlerinde azalma izlenmiştir. Çoklu regresyon analizi, konuşmayı ayırma becerileri ile DTG parametreleri arasında anlamlı ilişkiler ortaya koymuştur. Sonuç: Bu çalışma, presbiakuzili olgularda beyaz cevher bütünlüğünün değerlendirilmesi konusunda yapılmış kapsamlı araştırmalar arasında yer almakta ve bu hastalığın daha derinlemesine anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çalışmamızın bulguları, beyaz cevherdeki mikroyapısal değişikliklerin işitsel işleme ve konuşma ayırma yetenekleriyle potansiyel bir ilişkiye sahip olabileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, bulgularımız presbiakuzinin işitsel işlemeyle doğrudan bağlantılı olmayan beyaz cevher yolaklarını da etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the white matter integrity in individuals diagnosed with presbycusis (age-related hearing loss) using diffusion tensor imaging (DTI) and to investigate the relationship between DTI findings and the degrees of patients' hearing loss. Materials and Methods: A total of 163 individuals aged 50 and above, diagnosed with presbycusis, were included in the study. As a control group, 96 individuals with normal hearing levels from a similar age group were selected. In patients diagnosed with presbycusis and individuals in the control group, measurements of fractional anisotropy (FA), apparent diffusion coefficient (ADC), axial diffusivity (AD), and radial diffusivity (RD) were conducted from 18 different white matter localizations in the brain, and the obtained data were compared. The patient group was divided into three groups based on pure-tone audiometry values: mild, moderate, and advanced hearing loss; DTI parameters within each group were compared. Additionally, the relationship between speech discrimination audiometry scores and DTI data was evaluated using multiple regression analysis. Findings: Statistically significant changes in white matter pathways have been observed in patients diagnosed with presbycusis. Particularly, decreases in FA values in the right and left lateral lemniscus and the anterior limb of the left internal capsule; and increases in RD values in the white matter of the left superior temporal gyrus were detected. In the intergroup comparisons made according to the severity of hearing loss, increases in ADC values in the right and left cingulum in patients with moderate and advanced hearing loss were observed, and compared to patients with mild hearing loss, decreases in FA values in the right inferior fronto-occipital fasciculus and AD values in the right lateral lemniscus were noted in patients with moderate hearing loss. Multiple regression analysis revealed significant relationships between speech discrimination skills and DTI parameters. Conclusion: This study is among the comprehensive research conducted on the assessment of white matter integrity in cases of presbycusis and aims to contribute to a deeper understanding of this condition. Our findings suggest that microstructural changes in white matter may have a potential relationship with auditory processing and speech discrimination abilities. Furthermore, our findings imply that presbycusis might affect white matter pathways that are not directly related to auditory processing.