The Effects of glycolytic mutations on the growth and the invertase activity of saccharomyces
Saccharomyces cereviside'da glikolitik mutasyonların büyüme ve intervaz aktivitesine etkileri
  1. Tez No: 88163
  2. Yazar: ESİN KANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN BABAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, invertaz Aktivitesi, Mayanın Büyümesi Glikolitik Mutantlar, Saccharomyces cerevisiae, Invertase Activity, Yeast Growth, Glycolytic Mutants IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Saccharomyces cerevisiae' da GLİKOLİTİK MUTASYONLARIN BÜYÜME VE INVERT AZ AKTİVİTESİNE ETKİLERİ KANIK, Esin Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. M.Tekin BABAÇ Ortak Tez Danışmanı: Yard.Doç. Dr. Sezai TÜRKEL Mayıs 1998, 99 Sayfa Ortamda bulunan değişik karbon kaynaklarının alınması ve kullanılması Saccharomyces cerevisiae 'nın büyümesiyle yakın ilişkilidir. Sukrozun kullanılması, SUC2 geninden express edilen ve hücre dışına salgılanan invertaz aktivitesine bağlıdır. Bu araştırmada, geri, grc2, grc3, rapl, snf4, ve hxtl-7 mutasyonlarının büyüme hızına ve invertaz aktivitesine etkileri araştırılmıştır. Bunun için her mutant ve onların isojenik yaban tiplerinin, farklı karbonhidrat ortamlarındaki büyümeleri ve invertaz aktiviteleri ölçüldü. Bu araştırma sonunda, glikolizi düzenleyici genlerin büyümeyi ve invertaz aktivitesini pozitif olarak etkilediği bulundu. hxtl-7 mutantlarında ise büyümenin olumsuz etkilendiği gözlenmiştir. Fakat, bu mutantlarda yapılan invertaz aktivitesi ölçümünde, herhangi bir etki gözlenmemiştir.SNF4 geni, sukroz ortamında büyüyen kültürler için zorunlu olup, diğer karbon ortamlarında herhangi bir etkisi söz konusu olmamıştır. Ayrıca bu genin hem baskılanmış ve hem de baskılanmamış büyüme ortamlarında invertaz aktivitesine pozitif etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF GLYCOLYTIC MUTATIONS ON THE GROWTH AND THE INVERTASE ACTIVITY OF Saccharomyces cerevisiae Kanık. Esin M.S.C. Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. M.Tekin BABAÇ Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sezai TURKEL May 1998, 99 pages Growth of Saccharomyces cerevisiae is closely releated to the uptake and effective utilization of carbon sources in growth media. Utilization of sucrose is solely depends on the extracellular enzyme invertase which is expressed from SUC2 gene in S. cerevisiae. Therefore, growth rate in sucrose containing media depends on the invertase activity. In this research, the effects of gcrJ, gcr2, gcr3, rap J, sn/4 and hxtl-7 null mutations on the growth rate and invertase activity of yeast Saccharomyces cerevisiae was investigated. For this purpose, these mutants and their isogenic wild- types were grown on different carbon sources, and invertase activitiyof each strain were determined. mAt the end of these studies we found that the regulators of glycolysis had a positive effect on the growth and also on the invertase. activity. In the addition, hxt mutations also had negative effect on growth. But, these mutations did not have an effect on the invertase activity. SNF4 gene was necessary for the utilization of sucrose but not for other carbohydrates. It had a positive effect on the invertase activity both under the repressed and derepressed growth conditions.