Fazla kilolu ve obez kadınlarda farklı pilates egzersiz reçetelerinin fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve kas iskelet sistemi üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of different pilates exerciseprescriptions on physical fitness, quali̇ty of life andmusculoskeletal system in overweight and obese women
- Tez No: 881694
- Danışmanlar: PROF. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz Reçetesi, Fazla Kilo ve Obezite, Fiziksel Aktivite, Fiziksel Uygunluk, Pilates, Yaşam Kalitesi, Exercise Prescription, Overweight and Obesity, Physical Activity, Physical Fitness, Pilates, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı; fazla kilolu ve obez kadınlarda egzersiz hacmi, yoğunluğu, süresi ve türü değiştirilmeden uygulanan pilates egzersiz programında egzersiz sıklığının fiziksel uygunluk, yaşam kalitesi ve kas iskelet sistemi üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya 18-65 yaş aralığında 31 fazla kilolu ve obez kadın katıldı. Katılımcılar rastgele 12 haftalık denetimli pilates egzersiz grubu (Grup 1, n=16) (haftada 3 gün) ve 18 haftalık denetimli pilates egzersiz grubu (Grup 2, n=15) (haftada 2 gün) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 36 seans boyunca aynı pilates egzersiz programı uygulandı. Eğitim üç döneme ayrıldı. İlk 12 seanslık program pilatese hazırlık ve kolay aşamalı egzersizlerden oluştu. İkinci 12 seanslık program orta seviye, son 12 seanslık program zor seviye pilates egzersizlerinden oluştu. Katılımcılar başlangıçta ve çalışma bitiminde Vücut Kitle İndeksi (VKİ), bel çevresi ölçümü, kalça çevresi ölçümü, Süreli Kalk Yürü Testi, Tek Ayak Üstünde Durma Testi, 30 saniye Sandalyede Otur Kalk Testi, 6 dakika Yürüme Testi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlığı Anketi ve Obezlere Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (OÖYKÖ) ile değerlendirildi. Ayrıca grupların egzersize uyumu sorgulandı. Pilates eğitimi sonrası her iki grupta bel çevresi, kalça çevresinde azalma, süreli kalk yürü testi, 30 saniye sandalyede otur-kalk testi, yürüme mesafesi, UFAA Orta şiddetli fiziksel aktivite ve UFAA toplam skorunda gelişme görüldü (p0,05). Grup 1 ve Grup 2'in egzersize uyumu benzerdi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of exercise frequency on physical fitness, quality of life and musculoskeletal system in overweight and obese women in a pilates exercise programme without changing the volume, intensity, duration and type of exercise. Thirty-one overweight and obese women aged 18-65 years participated in the study. Participants were randomly divided into two groups as 12-week supervised pilates exercise group (Group 1, n=16) (3 days per week) and 18-week supervised pilates exercise group (Group 2, n=15) (2 days per week). The same pilates exercise programme was applied to both groups for 36 sessions. The training was divided into three periods. The first 12-session programme consisted of pilates preparation and easy progressive exercises. The second 12-session programme consisted of intermediate level and the last 12-session programme consisted of difficult level pilates exercises. Participants were measured at baseline and at the end of the study with body mass index (BMI), waist circumference measurement, hip circumference measurement, Timed Up and Go Test, Standing on One Leg Test, 30 seconds Sit and Stand Test in Chair, 6 minutes Walking Test, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire and Obesity and Weight-Loss Quality-of-Life (OWLQOL). Exercise compliance of the groups was also questioned. After pilates training, waist circumference, hip circumference, timed up and go test, standing on one leg test, 30 seconds sit and stand test in chair, walking distance, IPAQ moderate intensity physical activity and IPAQ total score improved in both groups (p0,05). Exercise compliance of Group 1 and Group 2 was similar. It was observed that 12-week and 18-week supervised pilates training with the same exercise volume had a similar positive effect on dynamic balance, lower extremity muscular endurance, walking distance, waist circumference, hip circumference and physical activity level.