Sinemekânsal hafıza sinemekânda ikincil dünya alt-yaratımı: Yüzüklerin Efendisi örneği
Cinespatial memory: Sub-creating the secondary world in cinespace and the Lord of the Rings example
  1. Tez No: 881745
  2. Yazar: SENA UZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA FATMA ANTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: sinemekân, Tolkien, ikincil dünya, sinemekânsal hafıza, cinespace, Tolkien, secondary world, sub-creation, cinespatial memory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mimari, sinemekânda görsel anlatının izleyiciye sunulmasında en önemli unsurlardan biridir; görsel anlatıda sadece bir arka plan oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda sahnedeki karakterlerden biri haline gelir. Bu tez, J. R. R. Tolkien'in ikincil dünyaların alt-yaratımı felsefesini temel alarak, Peter Jackson'ın yönettiği“Yüzüklerin Efendisi”film üçlemesi bağlamında mimari ve sinematik alt-yaratım arasındaki etkileşimi incelemektedir. Bu çerçevede ikincil dünyaların alt-yaratımında mimari unsurların önemi, setlerin görsel analizi yapılarak ortaya çıkartılmıştır. Bu analizler sonucunda ortaya çıkan değerlendirmeler ışığında set tasarımında tercih edilen mekânların izleyicide bir gerçeklik hissi uyandırmasından yola çıkılarak“sinemekânsal hafıza”kavramı temellendirilmiştir. Sinemekânda tercih edilen mimari üslup ile sinemekânsal hafıza arasındaki karmaşık ilişkiyi açığa çıkararak ikincil dünya alt-yaratımının izleyici üzerindeki etkisinden bahsederken; edebi teoriler, film çalışmaları ve mimarinin birbiriyle ilişkisi sinema eleştirisi ve analizinin disiplinlerarası doğasının altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Architecture is one of the most important elements in presenting the visual narrative to the audience in cinema: It not only forms a background for the visual narrative, but also becomes one of the characters in the scene. This thesis examines the interaction between architectural and cinematic sub-creation in the context of the“Lord of the Rings”film trilogy directed by Peter Jackson, based on J. R. R. Tolkien's philosophy of sub-creation of secondary worlds. In this context, it investigates the importance of architectural elements in the sub-creation of secondary worlds and grounds the concept of“cinespatial memory”. While talking about the effect of the secondary world sub-creation on the audience by revealing the complex relationship between the architectural styles used in cinema and cinespatial memory; It also underlines the interdisciplinary nature of cinema analysis by showing the interrelationship of literary theories, film studies, and architecture