İletişim eğitiminde akreditasyonun yeri ve önemi
The role and importance of accreditation in communication education
- Tez No: 881765
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL AZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, İLAD-İLEDAK, İletişim Eğitimi, Kalite, YÖKAK, Accreditation, Communication Education, İLAD-İLEDAK, Quality, YÖKAK
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son yıllarda sayısı fazlalaşan tüm eğitim kurumları, özellikle yükseköğretim alanında, kalite ve standartlar konusunda bir kaygı yaratmaktadır. Yükseköğretimde, Batılı ülkelerde ve Türkiye'de, kalitenin yükseltilmesi ve sürdürülebilirliği konusunda uzun zamandır çalışmalar yapılmaktadır. Kaliteli ve yeterli sayıda akademisyen olmayışı, alt yapı donanım eksikliği, kurumsallaşma sorunları, öğrenci ve öğretim üyelerinin, Avrupa ülkelerinde serbest dolaşımda olmaları gibi etkenler, kalite ve standart konusunun ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Bu konuda Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından başlatılan çalışmalara sivil toplum örgütlerinin her biri kendi alanlarında oluşturdukları kalite kurulları ile çalışmalara başlamıştır. Türkiye'de, iletişim konusunda araştırmalar yapan sivil toplum kuruluşu İLAD İletişim Araştırmaları Derneği de iletişim eğitimi programlarının akreditasyonu konusunda çalışmalar yapmaktadır. Araştırmada, akreditasyon çalışmalarının iletişim eğitimi programına etkileri, kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Çalışmada önce iletişim eğitimi, kalite ve akreditasyon konularının tanımı ve tarihçesi üzerinde durulacak; ardından, iletişim eğitimi programlarına sağladığı faydalar incelenecektir. Ayrıca, akreditasyonun öğrenci, öğretim elemanları, programlar ve iş dünyası (paydaşlar) üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Bu sayede, akreditasyonun iletişim eğitimi alanındaki rolü ve katkıları somut bir şekilde ortaya konulacaktır. Araştırmanın evrenini, İletişim Araştırmaları Derneği'nin (İLAD) kalite kurulu olan İletişim Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu İLEDAK tarafından akredite edilen 13 devlet, 19 vakıf üniversitesinin dekan, dekan yardımcısı, bölüm başkanı ve kalite koordinatörleri oluşturmaktadır. Likert ölçek kullanılarak hazırlanan sorular çevrimiçi anket yöntemiyle hedef kitleye ulaştırılmış olup, ortaya çıkan veriler SPSS yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, akreditasyon çalışmalarının iletişim eğitimindeki yeri ve önemi hakkındaki görüşler, 67 yönetici akademisyenin katılımından elde edilmiş olup; akreditasyon çalışmalarının iletişim eğitiminin kalitesini ve etkinliğini artırmada kilit rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing number of educational institutions, particularly in higher education, has raised concerns regarding quality and standards. Efforts have long been underway to enhance and sustain the quality of higher education in Western countries and Turkey. Factors such as the shortage of quality and adequate number of academicians, lack of infrastructure, institutionalization issues, and the free movement of students and faculty members in European countries have necessitated the consideration of quality and standards at both national and international levels. The Higher Education Council (YÖK) has initiated efforts in this regard, and various non-governmental organizations (NGOs) have also commenced their work through quality boards established in their respective fields. In Turkey, the Communication Research Association (İLAD) has established a quality board, İLEDAK, which undertakes accreditation efforts for communication education programs. This research will comprehensively examine the impact of accreditation efforts on communication education programs. The study will first address the definitions and historical context of communication education, quality, and accreditation, followed by an investigation into the benefits provided to communication education programs and the challenges encountered during the process. Additionally, the effects of accreditation on students, faculty members, programs, and the business sector (stakeholders) will be evaluated. In this way, the role and contributions of accreditation in the field of communication education will be concretely demonstrated. The population of the research comprises the deans, vice-deans, and quality coordinators of communication education programs accredited by the Communication Education Evaluation and Accreditation Board (İLEDAK) of the Communication Research Association (İLAD), from 13 public and 22 foundation universities. Questions prepared using the Likert scale were administered to the target audience through an online survey method, and the resulting data were analyzed using the SPSS method. Based on the analysis, insights regarding the significance and importance of accreditation efforts in communication education were derived from the participation of 67 senior academics. These findings underscore that accreditation efforts play a pivotal role in enhancing the quality and effectiv-eness of communication education.