Sonsuz sınırsız ayrımının descartes epistemolojisi bağlamında incelenmesi
Analysing the infinite indefinite distinction in the context of descartes epistemology
- Tez No: 881844
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aktüel Sonsuz, Potansiyel Sonsuz, Sınırsız, İdenin Önceliği
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tez çalışmasında sonsuz ve sınırsız kavramları arasındaki ayrımın, başka bir ifadeyle pozitif ve negatif sonsuz anlayışlarının Descartes epistemolojisinin kurucu öğelerinden olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Dünya merkezli evren modelinin geçerliliğini yitirmeye başlamasıyla birlikte Aristoteles'in aktüel/potansiyel sonsuz ayrımının işlevsiz hale gelmesi, doğmakta olan modern bilimin ihtiyaçları doğrultusunda sonsuzluk kavramının yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Sonlu bilincin sonsuzun bilgisini ortaya koyma konusundaki yetersizliğinden hareketle tanımlanan Kartezyen sınırsız kavramının, dönemin uzam tartışmaları bağlamında ele alınması, kavramın Descartes felsefesi içerisindeki işlevini açığa çıkarmaktadır. Tanrı kanıtlamalarının öznenin epistemolojik yetersizliğini merkeze alan bir perspektiften okunması, Kartezyen felsefe içerisindeki akıl ve istenç ayrımının da netleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu hedef doğrultusunda Tanrı idesinin bilinçteki varlığına yönelik bir inceleme yürütülmüş, sonsuz ve mükemmel özdeşliğinin Kartezyen felsefenin kurucu ilkesi olarak değerlendirilmesi gerektiği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is attempted to show that the distinction between the concepts of infinite and indefinite, in other words, positive and negative infinite conceptions, is one of the founding elements of Descartes' epistemology. The fact that Aristotle's actual/potential infinite distinction became dysfunctional as the Earth-centred model of the universe began to lose its validity necessitated a reconsideration of the concept of infinity in line with the needs of the emerging modern science. The discussion of the concept of the infinite, which Descartes defines based on the inability of finite consciousness to reveal the knowledge of the infinite, in the context of the spatial debates of the period reveals the function of the concept in Cartesian philosophy. Reading the proofs of God from a perspective centred on the epistemological inadequacy of the subject helps to clarify the distinction between reason and will in Cartesian philosophy. In line with this goal, an examination of the existence of the God-idea in consciousness is conducted, and it is argued that the identity of infinite and perfect should be considered as the founding principle of Cartesian philosophy. KeyWords:Actual Infinite, Potential Infinite, Indefinite, Priority of the Idea