Hasan İzzettin Dinamo hayatı ve eserleri
Hasan İzzettin Dinamo:his life and works
  1. Tez No: 881869
  2. Yazar: ZELİHA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BEHCET SAZYEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan İzzettin Dinamo, Cumhuriyet, roman, şiir, çeviri, Hasan İzzettin Dinamo, Republic, novel, poetry, translation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 945
Özet
1909-1989 yılları arasında yaşamış olan Hasan İzzettin Dinamo, şiir, roman, anı, çeviri, öykü ve eleştiri türlerinde eserler veren çok yönlü bir sanatçıdır. Hatta onun resim yeteneğini de göz ardı etmemek gerekir. Edebiyat dünyasına, çocuk yaşta yazdığı şiirleriyle giren Dinamo, daha sonra başta roman olmak üzere diğer türdeki eserlerini vermeye başlamıştır.“Hasan İzzettin Dinamo Hayatı ve Eserleri”adlı çalışmada sanatçının hayatı, tüm eserleri ve sanat anlayışı bir bütünlük içerisinde verilmeye çalışılır. Giriş, sonuç ve kaynakça hariç, çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te Cumhuriyet'in ilan edildiği 1923 yılından Dinamo'nun vefat ettiği 1989 yılına kadar geçen sürede Türkiye'nin siyasal, sosyal ve kültürel dönüşümlerine dair bilgiler verilir. Daha sonra Cumhuriyet Dönemi şiiri ve Cumhuriyet Dönemi romanı anlatılarak sanatçının nerelerden beslendiği ve sanat anlayışının arka planı gösterilmeye çalışılır. Monografi özelliği taşıyan“Birinci Bölüm”de sanatçının hayatı, anılarından, otobiyografi nitelikli romanlarından ve onunla ilgili araştırmacıların çalışmalarından hareketle ele alınır.“Şiirleri ve Şairliği”adlı“İkinci Bölüm”de Hasan İzzettin Dinamo'nun şiirlerindeki yapı, içerik ve üslup sistematik olarak incelenirken sanatçının kişiliğinin oluşmasını sağlayan edebî çevrelere de değinilir.“Üçüncü Bölüm”de ise Dinamo'nun romanlarının özetleri verilip incelemeleri yapılır.“Diğer Eserleri”başlıklı“Dördüncü Bölüm”, Dinamo'nun anıları, çevirileri, çocuk kitapları, derlemeleri ve eleştirel yazılarının ortaya konduğu bölümdür.
Özet (Çeviri)
Hasan İzzettin Dinamo, who lived between 1909 and 1989, was a versatile artist who produced works in the genres of poetry, novel, memoir, translation, short story, and criticism. His talent for painting should not be overlooked either. Dinamo entered the world of literature at a young age with his poetry and later began producing works in other genres, primarily novels. In the study titled“Hasan İzzettin Dinamo: His Life and Works,”the artist's life, all of his works, and his artistic vision are presented as a whole. Excluding the introduction, conclusion, and bibliography, the study consists of four main sections. In the“Introduction,”information is provided about the political, social, and cultural transformations in Turkey from the proclamation of the Republic in 1923 to Dinamo's death in 1989. Then, the poetry and novels of the Republican Period are discussed, showing the sources of Dinamo's inspiration and the background of his artistic vision. In the“First Chapter,”which has the characteristics of a monograph, the artist's life is examined based on his memories, autobiographical novels, and studies conducted by researchers about him. In the“Second Chapter,”titled“His Poems and Poetry,”the structure, content, and style of Hasan İzzettin Dinamo's poems are systematically analyzed, while the literary circles that shaped his personality are also addressed. In the“Third Chapter,”summaries and analyses of Dinamo's novels are provided. The“Fourth Chapter,”titled“Other Works,”presents Dinamo's memoirs, translations, children's books, compilations, and critical writings.