Sıçanlarda asetik asit ile oluşturulan deneysel kolit modelinde phoenixin-14'ün olası tedavi edici etkilerinin araştırılması
Investigation of possible therapeutic effects of phoenixin-14 in acetic acid-induced experimental colitis model in rats
- Tez No: 881870
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA LAÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Asetik Asit, İnflamasyon, Oksidatif hasar, Phoenixin-14, Ülseratif Kolit, Acetic Acid, Inflammation, Oxidative Damage, Phoenixin-14, Ulcerative Colitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK) kolon ve rektum mukozasının inflamasyonu ile seyreden, kesin tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. 2013 yılında sıçan hipotalamusunda keşfedilen phoenixin (PNX)-14 anti-inflamatuvar ve antioksidan etkilere sahip bir peptittir. Çalışmanın amacı asetik asit (AA) ile oluşturulan ÜK modelinde PNX-14'ün olası tedavi edici etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kolit modeli 1 ml %5'lik AA'nın sıçanlara intrarektal (i.r.) verilmesiyle oluşturulurken, kontrol grubuna serum fizyolojik (SF; i.r.) uygulandı. Kontrol grubuna intraperitoneal (i.p.) SF; kolit gruplarını oluşturan sıçanlara ise kolit oluşturulmasını takiben SF (AA grubu) veya PNX-14 (AA+PNX grubu; 50 µg/kg/gün) veya Cetrorelix (AA+CTX grubu; 100 µg/kg/gün) veya PNX-14 tedavisi öncesi CTX (AA+CTX+PNX grubu) veya sülfasalazin (AA+SS grubu; 100 mg/kg/gün; pozitif kontrol) 3 gün boyunca, günde 1 kez i.p. verildi. 3. günde histolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler [myeloperoksidaz (MPO), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), kemiluminesans (KL), sitokin (tümör nekroz faktör-, interferon-, interlökin (IL)-1, IL-6 ve IL-8), kaspaz-3, 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin (8-OHdG) ölçümleri] için kolon örnekleri alındı. Bulgular: AA grubunda makroskopik ve mikroskopik hasar skorları, doku yaş ağırlığı, doku MPO, MDA, kaspaz-3, sitokin ve KL değerlerindeki artış PNX-14 tedavisiyle azaldı, antioksidan GSH seviyelerindeki düşüş geri döndü. AA+CTX ve AA+CTX+PNX gruplarında hasar skorları, kaspaz-3, 8-OHdG, sitokin ve KL seviyeleri azaldı. AA+SS grubunda ise MDA ve GSH düzeyleri değişmezken, diğer tüm ölçümlerde iyileşme gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada makroskopik, histolojik ve biyokimyasal parametrelerde iyileşme sağlayan PNX-14'ün anti-inflamatuvar, antioksidan ve anti-apoptotik etkileriyle ÜK'de yararlı bir terapötik ajan olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, farklı çalışmalarda PNX-14'ün etkilerini antagonize eden CTX'in bu modelde PNX-14 ile benzer etkilere sahip olduğunu ilk kez ortaya koymuş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Ulcerative colitis (UC) is a chronic disease characterized by inflammation of the colon and rectal mucosa with no definitive treatment. Phoenixin (PNX)-14 which was discovered in 2013 in the rat hypothalamus, is a peptide with anti-inflammatory and antioxidant effects. The aim of this study was to investigate the possible therapeutic effects of PNX-14 in acetic acid (AA)-induced UC model. Materials and Methods: Colitis model was induced by intrarectal (i.r.) administration of 1 ml of 5% AA to rats, while saline (SF; i.r.) was administered to the control group. The control group received SF intraperitoneally (i.p.); colitis groups received SF (AA group) or PNX-14 (AA+PNX group; 50 µg/kg/day) or Cetrorelix (AA+CTX group; 100 µg/kg/day) or CTX before PNX-14 treatment (AA+CTX+PNX group) or sulfasalazine (AA+SS group; 100 mg/kg/day; positive control) i.p. once a day for 3 days following colitis induction. On the 3rd day, colonic samples were taken for histological and biochemical evaluations [myeloperoxidase (MPO), malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), chemiluminescence (CL), cytokine (tumor necrosis factor-, interferon-, interleukin (IL)-1, IL-6 and IL-8), caspase-3, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8-OHdG) measurements]. Results: The increase in macroscopic and microscopic damage scores, tissue wet weight, tissue MPO, MDA, caspase-3, cytokine and KL values decreased with PNX-14 treatment in AA group, the decline in antioxidant GSH levels reversed. Damage scores, caspase-3, 8-OHdG, cytokine and KL levels decreased in AA+CTX and AA+CTX+PNX groups. In the AA+SS group, MDA and GSH levels did not change, while improvement was observed in all other measurements. Conclusion: In this study, it was shown that PNX-14, which improved macroscopic, histological and biochemical parameters, may be a useful therapeutic agent in UC with its anti-inflammatory, antioxidant and anti-apoptotic effects. In addition, we have demonstrated for the first time that CTX, which antagonizes the effects of PNX-14 in different studies, has similar effects with PNX-14 in this model.