Geri Dön

İçme suyu arıtımında hibrit ve konvansiyonel koagülantların performansının değerlendirilmesi

Evaluation of performance of hybrid and conventional coagulants in drinking water treatment

  1. Tez No: 881905
  2. Yazar: ABDİ BOZKURT GÜRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHNAZ ŞULE KAPLAN BEKAROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 83

Özet

Konvansiyonel içme suyu arıtma tesisler öncelikli olarak sudaki katı ya da partiküler madde olarak bilinen bulanıklığı gidermek ve insan sağlığına zararlı mikroorganizmaların dezenfeksiyonuna yönelik olarak işletilirler. Bununla birlikte, tat-koku, demir ve mangan, organik madde, algler gibi kirleticilerin de bu konvansiyonel arıtma tesisinde giderimi mümkün olmaktadır. Bu tesislerde kullanılan prosesler, havalandırma, ön oksidasyon, koagülasyon-flokülasyon-çöktürme (ya da durultma), filtrasyon ve dezenfeksiyon şeklinde sıralanmaktadır. Günümüzde içme suyu arıtımında organik madde giderimi, bulanıklık giderimi kadar önem kazanmış ve yeni koagülantların kullanılma ihtiyacını oluşturmuştur. Bu tez çalışması 3 ayrı aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada 2023 yılı boyunca içme suyu arıtma tesisi girişi ve çıkışında İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelikte tanımlanan 99 su kalite parametresinin aylık izlenmesi gerçekleştirilmiştir. İzleme soonuçlarına göre giriş toplam organik karbon (TOK) değerleri 2,07-3,42 arasında değişim göstermiştir. Tezin ikinci aşamasında içme suyu arıtma tesislerinde yaygın olarak kullanılan konvansiyonel koagülantlar ile TOK giderimi gerçekleştirilmiştir. Konvansiyonel koagülantlar ile TOK giderimi % 10 – 50 arasında tespit edilmiştir. Üçüncü aşamada içme suyu arıtma tesislerinde toplam organik karbonun azaltılması için hibrit koagülantların kullanımının arıtma performansına etkisinin tespit edilmesini amaçlanmıştır. Günümüzde genel olarak içmesuyu arıtma proseslerinde önem kazanan husus, bu bileşiklerin daha iyi seviyelerde giderimini sağlamaktır. Organik madde giderim verimini arttırma amacıyla mevcut konvansiyonel içmesuyu arıtma tesislerinde uygulanan en ekonomik ve basit yöntem, alternatif koagülantların belirlenmesidir. Tez çalışması kapsamında farklı kimyasal içeriklere sahip koagülantlar test edilmiştir. En yüksek TOK giderimi %54'lük bir oranla inorganik içerikli Koagülant 1 ile sağlanmıştır. Hibrit koagülant kullanılarak en yüksek TOK giderimi %44 olarak koagülant 7 ile tespit edilmiştir. Hibrit koagülantlar, ülkemizde çok yaygın olarak kullanım alanı bulan koagülasyon ünitelerinin mevcut bulanıklık ve partiküler madde giderim hedeflerinin yanında, organik madde giderimi de sağlandığı çok işlevli üniteler olarak değerlendirilmesine imkan kılmaktadır.

Özet (Çeviri)

Conventional drinking water treatment plants are primarily operated to remove turbidity, known as solid or particulate matter in water, and to disinfect microorganisms that are harmful to human health. However, pollutants such as taste-odor, iron and manganese, organic matter, and algae can also be removed in this conventional treatment plant. The processes used in these plants are aeration, pre-oxidation, coagulation-flocculation-sedimentation (or clarification), filtration and disinfection. Today, organic matter removal in drinking water treatment has gained as much importance as turbidity removal and has created the need to use new coagulants. This thesis study consists of 3 separate stages. In the first stage, monthly monitoring of 99 water quality parameters defined in the Regulation on the Quality and Treatment of Waters Providing Drinking Water at the inlet and outlet of the drinking water treatment plant was carried out throughout 2023. According to the monitoring results, the inlet total organic carbon (TOC) values vary between 2.07-3.42. In the second stage of the thesis, TOC removal was carried out with conventional coagulants widely used in drinking water treatment plants. TOC removal with conventional coagulants was determined between 10-50%. In the third stage, it was aimed to determine the effect of the use of hybrid coagulants on treatment performance in drinking water treatment plants to reduce total organic carbon. Today, the issue that has gained importance in drinking water treatment processes in general is to provide better removal of these compounds. The most economical and simple method applied in existing conventional drinking water treatment plants in order to increase the efficiency of organic matter removal is the determination of alternative coagulants. Coagulants with different chemical contents were tested within the scope of the thesis study. The highest TOC removal was provided with Coagulant 1 with inorganic content with a rate of 54%. The highest TOC removal using hybrid coagulant was determined as 44% with Coagulant 7. Hybrid coagulants enable coagulation units, which are widely used in our country, to be evaluated as multifunctional units that provide organic matter removal in addition to their existing turbidity and particulate matter removal targets.

Benzer Tezler

  1. Fe(II) ve Mn(II)'nin birlikte giderimine DOM etkisi ve batık membran filtrelerle ileri arıtımı

    Effect of NOM on the removal of Fe(II) and Mn(II) and advanced treatment with immersed membrane system

    SUNA ÖZDEN ÇELİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NEŞE TÜFEKÇİ

  2. A comparative study for seawater desalination by ED, NF and RO membranes-quality analysis of product water

    Deniz suyu desalinasyonunda elektrodiyaliz, nanofiltrasyon ve ters ozmos membranlarının karşılaştırılması-ürün suyunun kalite analizi

    CÜNEYT KAYA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    KimyaEge Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MÜŞERREF ARDA

    PROF. DR. NALAN KABAY

  3. Demir ve alüminyum oksitlerle yüzey özellikleri geliştirilen zeolitler ile arsenik adsoprsiyonunun incelenmesi

    An investigation of arsenic adsoorption using zeolites improved surface properties by doping iron and aluminum oxides

    ESRA BİLGİN ŞİMŞEK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Kimya MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÜLKER BEKER

  4. Effect of different precursors and disinfection processes on the formation of nitrosamines

    Nitrosamin oluşumunda farklı öncü maddelerin ve dezenfeksiyon proseslerinin etkisi

    BURÇİN COŞKUN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF PEHLİVANOĞLU MANTAŞ

  5. Fabrication and characterization of silver embedded polymeric membranes for water and wastewater treatment

    Su ve atıksu arıtımında kullanılmak üzere gümüş nanoparçacık katkılı nano-kompozit membran üretimi ve karakterizasyonu

    KORAY EREN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Çevre MühendisliğiMarmara Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ELİF SOYER