Tıp fakültesi öğrencilerinde dijital wellbeing verileri ile uyku kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between digital wellbeing data and sleep quality in medical faculty students
  1. Tez No: 881906
  2. Yazar: ÜMİT GÜNARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF HAYDAR ERTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, tıp öğrencileri, dijital wellbeing, uyku, ekran süresi, WhatsApp kullanımı, Sleep quality, Medical students, Digital wellbeing, Sleep, Screen time, WhatsApp using
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda Çomü tıp fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerde dijital wellbeing verileri ile uyku kalitesi arasındaki ilişki incelendi. Öğrencilerin sosyodemografik özelliklerinin dijital platform kullanımı, ekran maruziyeti ve uyku kalitesiyle olan ilişkisi incelendi. Yöntem: Kesitsel desende analitik çalışmamıza her sınıftan yaklaşık 36 kişi ve böylece altı sınıftan toplam 215 tıp fakültesi öğrencisi katıldı. Öğrencilere sosyodemografik veri anketi, Pittsburgh uyku kalite indeksi (PUKİ), dijital platformlarda ve uygulamalarda geçirdikleri süreyi gösteren ekran süresi ölçü aracı araştırmacılar denetiminde uygulandı. Bulgular: Öğrencilerin ortalama ekran süresi günde ortalama 5 ± 2 saat, haftada 34,6 ± 14,6 saat olarak ölçüldü. Ekran süresi; kadınlarda, dönem 4'lerde, gelir düzeyi yüksek olanlarda, ailesiyle yaşayanlarda, aylık internet paketi 20 GB'den fazla olanlarda anlamlı oranda yüksekti. Katılımcıların PUKİ ortalaması 7 ± 3,4 (ranj 0 – 19) idi. Kadınlarda, dönem 3'lerde, yurtta barınanlarda, son 6 ayda sigarayı bırakanlarda, alkol kullananlarda PUKİ ortalaması anlamlı oranda yüksekti. Öğrencilerin %60,5'inin uyku kalitesi kötüydü. Kadınlarda, maddi durum algısı orta olanlarda, kilosu normal olanlarda ve kronik hastalığı olanlarda uyku kalitesi anlamlı düzeyde kötüydü. Regresyon analizinde; WhatsApp kullanımı, düşük maddi durum algısı, alkol kullanımı ve yurtta barınma kötü uyku kalitesiyle ilişkili bulundu. Sonuç: Çalışmamızda dijital platformlarda geçirilen sürenin artması ile uyku kalitesinin kötüleştiği görülmüştür. Tıp öğrencilerinin %60,5'inde uyku kalitesi kötüdür. Günlük ekran maruziyet süresi ve uyku kalitesi önceki çalışmalarla benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the relationship between digital wellbeing and sleep quality in students studying at Çomu Faculty of Medicine was examined. The relationship between students' sociodemographic characteristics and digital platform use, screen exposure and sleep quality was examined. Method: 215 medical faculty students participated in our cross-sectional analytical study. A sociodemographic data survey, Pittsburgh sleep quality index, and a screen time measurement tool that shows the time spent on digital platforms and applications were administered to the students under the supervision of the researchers. Results: The average screen time of the participants was measured as 5 ± 2 hours per day and 34.6 ± 14.6 hours per week. Screen time; It was higher in women, in the 4th grade, in those with high income levels, in those living with their families, and in those with a monthly internet package of more than 20 GB. The average PSQI score of the participants was 7 ± 3.4. The mean PSQI score was higher in women, in their third grades, in those living in dormitories, in those who quit smoking in the last 6 months, and in those who consumed alcohol. 60.5% of the participants had poor sleep quality. Sleep quality was worse in women, in those with a medium perception of financial situation, in those with normal weight, and in those with chronic diseases. Multiple regression was performed, in the model created using the backward method; It has been observed that using WhatsApp, having a low perception of financial situation, drinking alcohol and staying in a dormitory worsens sleep quality. Conclusion: In our study, it has been shown that sleep quality worsens as the time spent on digital platforms increases. Increasing screen exposure negatively affects sleep quality and prevents quality sleep. Sleep quality was poor in 60.5% of the participants. Daily screen exposure time and sleep quality are consistent with previous studies.