Sagittal split ramus osteotomisi sonrası inferior alveolar sinirin sonlu eleman analizi
Finite element analysis of inferior alveolar nerve after sagittal split ramus osteotomy
  1. Tez No: 881982
  2. Yazar: AYŞE ECE UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜMEYRA KOCAELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sagittal split ramus osteotomisi, sonlu eleman analizi, inferior alveolar sinir, ortognatik cerrahi, sinir disfonksiyonu, Sagittal split ramus osteotomy, finite element analysis, inferior alveolar nerve, orthognathic surgery, nerve dysfunction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Uzun, A.E. (2024). Sagittal Split Ramus Osteotomisi Sonrası İnferior Alveolar Sinirin Sonlu Eleman Analizi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi. Doktora Tezi. İstanbul. Sagittal split ramus osteotomisi, mandibulada en çok uygulanan ortognatik cerrahi tekniklerinden biridir. Bu cerrahideki en önemli komplikasyonlardan biri inferior alveolar sinirde görülen kalıcı disfonksiyonlardır. Bu durum, hastaların hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Oluşan sinir disfonksiyonu hastaya bağlı çeşitli faktörlerden, cerrahın deneyiminden, uygulanan cerrahi tekniklerden etkilenebildiği gibi mandibula distal segmentinin ilerletme miktarından da etkilenmektedir. Çalışmamızda, bilgisayar üzerinde bir sagittal split ramus osteotomisi modeli oluşturuldu ve bu cerrahi senaryoda yapılan 5, 8 ve 12 milimetre düzeylerinde mandibula ileri yer değiştirmeleri simüle edildi. Bu faktörler altında sinirin maruz kaldığı deformasyon ve gerinim parametreleri, sonlu eleman analizi kullanılarak incelendi. Elde edilen sonuçlar, ilerletme miktarı arttığında sinirdeki deformasyon ve gerinim miktarının arttığını gösterdi. Deformasyon genel olarak mental foramen civarında ve sinirin anterior bölümünde yoğunlaşırken gerinimdeki değişiklikler ise daha çok mandibular kanala sinirin giriş yaptığı yerde fazla olma eğiliminde saptandı. Bu sonuçlar literatürdeki verilerle karşılaştırıldı ve elde edilen sonuçlar ile oluşabilecek sinir hasarı arasındaki bağlantıların aydınlatılması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Uzun, A.E. (2024). Finite Element Analysis of Inferior Alveolar Nerve After Sagittal Split Ramus Osteotomy. Istanbul University Institute of Health Sciences, Oral, Dental and Maxillofacial Surgery. PhD Thesis. Istanbul. Sagittal split ramus osteotomy is one of the most commonly performed orthognathic surgery techniques in the mandible. One of the most important complications of this surgery is permanent dysfunction of the inferior alveolar nerve. This condition significantly affects the quality of life of the patients. The nerve dysfunction may be affected by various patient-related factors, the surgeon's experience, the surgical techniques applied, as well as the amount of displacement of the distal segment of the mandible. In our study, a sagittal split ramus osteotomy model was created on the computer and mandibular forward displacements of 5, 8 and 12 millimetres were simulated in this surgical scenario. The deformation and strain parameters to which the nerve was subjected under these factors were analysed using finite element analysis. The results showed that the amount of deformation and strain in the nerve increased when the amount of advancement increased. Deformation was generally concentrated around the mental foramen and in the anterior part of the nerve, while changes in strain tended to be more at the point where the nerve enters the mandibular canal. These results were compared with the data in the literature and it was aimed to elucidate the links between the results obtained and possible nerve damage.