Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital hikâye anlatımının öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine etkisi
The effect of digital storytelling on the reading comprehension skills of students in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 882021
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, dijital hikâye anlatımı, teknoloji kullanımı, okuduğunu anlama becerisi, Teaching Turkish as a foreign language, digital storytelling, technology usage, reading comprehension
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital hikâye anlatımı yönteminin öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine etkisini incelemektir. Bu bağlamda araştırmada dijital hikâye tasarımının kullanıldığı dersler işlenerek dijital hikâye anlatımının öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin dijital hikâye anlatımına yönelik görüşleri de incelenmiştir. Araştırmada model olarak çeşitleme desenli karma yöntem kullanılmıştır. Bu sebeple nicel ve nitel veriler ayrı ayrı toplanarak birlikte yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında deney ve kontrol gruplu deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'daki özel bir üniversitenin Türkçe Öğretim Merkezi'nde A1 düzeyinde Türkçe öğrenen 40 yabancı uyruklu öğrenci oluşturmaktadır. Bunlardan 20'si deney grubu, 20'si kontrol grubunda yer almaktadır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Okuduğunu Anlama Başarı Testi'nden elde edilmiştir. Geliştirilen bu test oluşturulurken alan uzmanlarından görüş alınmış akabinde pilot uygulaması yapılarak geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda madde güçlüğü ile madde ayırt ediciliği açısından geçerli ve güvenilir bir test olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın nitel verileri toplanırken yine araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ile“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizi yapılırken öncelikle elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda verilerin normal dağıldığı tespit edildiği için veriler analiz edilirken parametrik testler grubunda yer alan ilişkili ve ilişkisiz örneklemler için t-Testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri analiz edilirken de betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmının sonuçlarına göre, son test puanları açısından deney ve kontrol grupları arasında deney grubunun lehine olacak şekilde anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu durum dijital hikâye anlatımı yönteminin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde okuduğunu anlama becerisini geliştirmede etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın nitel kısmının sonuçlarına göre, öğrencilerin dijital hikâye anlatımına yönelik görüşleri tamamen olumlu yöndedir. Öğrenciler dijital hikâye anlatımını faydalı ve eğlenceli bir metot olarak görmektedirler. Ayrıca dijital hikâye anlatımı sürecinin; kendilerinin teknolojik öz yeterliliklerini arttırdığını, çok kültürlülüğü desteklediğini, öğrenilen bilgilerin kalıcı hâle gelmesini sağladığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of the digital storytelling method on student's reading comprehension skills in the teaching of Turkish as a foreign language. In this context, while the lessons that utilized digital story design were processed, the effect of digital storytelling on students' reading comprehension skills was determined. Additionally, the students' opinions on digital storytelling have been analyzed. A mixed-method with a triangulation design was used as the model of this study. Hence, qualitative and quantitative data were collected separately but interpreted together. The experimental research method with experimental and control groups was applied in the quantitative part of the study. The focus group of the study consists of 40 foreign national students who learn A1 level Turkish at the Turkish Education Center of a private university in Istanbul. 20 of these students are in the experimental group and the other 20 are in the control group. The quantitative data of the study is acquired through the“Reading Comprehension Achievement Test”developed by the researcher. Field experts were consulted, and the validity and reliability analyses were carried out through a pilot application during the development of this test. As a result of these analyses, it was concluded that the test is valid and reliable in terms of item difficulty and item discrimination. The qualitative data of the study is obtained through the“Personal Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”, again, developed by the researcher. The data of the study is analyzed using the SPSS 23.0 program. In the analysis of quantitative data, it was first checked whether the collected data exhibited normal distribution. As the analyses indicated that the data were normally distributed, the t-test was used for related and unrelated samples in parametric tests. Additionally, the descriptive analysis method was applied to analyze the qualitative data in the study. The quantitative results of the study revealed a significant difference favoring the experimental group in terms of final test scores compared to the control group. Thus, it is uncovered that the digital storytelling method is efficient to enhance reading comprehension skills in teaching Turkish as a foreign language. According to the qualitative results of the study, the student opinions on digital storytelling are completely positive. The students perceive digital storytelling as a fun and beneficial method. Furthermore, they stated that the digital storytelling process increases the technology self-efficacy, supports multiculturalism and ensures that the learned information becomes permanent.